Córrer, recordar, travessar , inserir, elaborar i crear. Són les 6 accions que serveixen a Tríada com a fil conductor per mostrar-nos Formentera a través dels seus veïnats.
Tríada és un programa 100% formenterenc que explica les històries de tres persones que viuen o han nascut a la pitiüsa menor i que comparteixen un mateix gest. Es tracta d’un vincle particular que permet passar de l’un a l’altre talment com si cadascú inclogués els altres dos. Així, a cada capítol coneixem tres persones que comparteixen l’illa de Formentera i, sense saber-ho, desenvolupen unes tasques amb un nexe comú.
El programa està dirigit i produït per Alfredo Montero i Carles Torres. Neix amb la finalitat de donar a conèixer l’illa de Formentera i les històries de les persones que hi viuen. La direcció del programa vol oferir un producte que també sigui atractiu visualment i per això utilitza imatges aèries de l’illa gravades amb un dron. “Volem acostar-nos a cada personatge i contar cada història d’una manera íntima i emotiva”, diu Montero, director del programa. Per part seva, Torres, guionista del programa, afirma que han “gaudit molt” i que volen que l’espectador “conegui la realitat de Formentera a través dels personatges”. El fet de viure a l’illa, asseguren, els ha facilitat el fet de conèixer gent amb una història que contar, així com tots els racons de Formentera.
En el capítol d’aquest dissabte la protagonista serà la creació. Crear és fer una cosa de no-res. N’Enric, des de la seva expressió pictòrica, ha creat i continua creant la Formentera simbòlica a partir dels elements purs del seu paisatge: l’escar, la figuera estalonada, el cel ol’horitzó. En Marià, arquitecte, crea des del seu estudi espais personalíssims i reconeguts arreu com a exemples d’intervencions en què les línies netes i vives, s’imposen. I na Xènia, cantant, compositora icontacontes, crea l’escena amb la paraula, la veu i la música on l’espectador, petit o gran, s’endinsa per viure l’aventura de la ficció.
Els capítols anteriors
Capítol 1: Córrer
Torna-ho a veure
N’Andrea, en Pep i en Fran comparteixen l’illa de Formentera i, sense saber-ho, el gest de córrer. N’Andrea és una reconeguda atleta de la Mola i quan no és fora competint, s’entrena als seus boscos i penyals. En Pep, pescador des Caló ara retirat, encara respon la crida de la mar, in’agafa el peix amb el curricà. En Fran, artista amb parada als mercats, quan no pinta, corre la vora de la platja per recollir i donar una nova oportunitat als materials que la mar hi deixa.
Capítol 2: Recordar
Torna-ho a veure
Una illa que recorda i transmet és una illa que perviu. Na Maria, d’en Joan des Moliner té tants records com voltes ha fet el molí Vell de la Mola, alqual té lligada la vida. En Santi Colomar, historiador, sap que recordant elsfets, petits i grans, ens endinsam a la memòria dels pobles, la terra, la gent.En Pep Lluís, conegut també per Dj Pharma, és l’ànima de Sa Flower, lafesta que recorda els anys setanta i el poder de les flors entre els cabells.
Capítol 3: Travessar
Torna-ho a veure
Na Martina, en Xicu i en Martí travessen, cadascú a la seva manera, lasuperfície, la terra i la mar de Formentera. Na Martina és instructora debusseig, i cada vegada que travessa el mirall de l’aigua, s’endinsa en unespai íntim, alentit i vivíssim. En Xicu és patró de l’única naviliera illenca, icada dia travessa diverses vegades l’estret que separa les illes d’Eivissa iFormentera, es Freus. En Martí és un dels pagesos més joves de l’illa. Té diverses parades on ven el producte de temporada que el camp, un coptravessat amb el tractor per llaurar-se, sap fer créixer.
Capítol 4: Inserir
Torna-ho a veure
En Miquel Àngel, en Xumeu i na Serena estan connectats per un gest:inserir. En Miquel Àngel és el mossènyer de la parròquia de Sant Francesci del Pilar de la Mola, i ens ha mostrat el significat de combregar, és a dir,inserir el cos de Jesús simbòlicament en l’eucaristia. En Xomeu,component dels Aires formenterencs, que enguany celebren el 30èaniversari, ens explica com inserir lletres i imatges sobre les làpides,seguint la tradició de son pare. Na Serena practica la medicina oriental. Iamb ella descobrim, a més de com retrobar-nos amb un simple exercicimental, els secrets de com inserir les agulles en l’acupuntura.
Capítol 5: Elaborar
Torna-ho a veure
El vi, la mel i el formatge són alguns dels productes que els formenterersseguim elaborant. En Toni, apicultor, té cura de diverses cases d’abellesarreu de l’illa, per extreure’n la mel que elaboren amb el pol·len de lesflors. En Jaume, viticultor, continua la tradició de fonyar el raïm, sobretotde monestrell, per elaborar el vi de les parres que té a la Mola. I en JuanRamón, ramader, aprofita la llet de les ovelles i les cabres que cuida perelaborar els formatges quallats amb l’herba de formatjar, és a dir, les flors de les pinyes del card.