X

Demanen a l’Ajuntament d’Algaida una ordenança per als vehicles de motor en els espais naturals

Les empreses especialitzades adverteixen que els buguis són tractors i duen un topall a l'accelerador per evitar sobrepassar els 30 km/h

16/07/2023

Demanen a l’Ajuntament d’Algaida una ordenança per als vehicles de motor en els espais naturals

18

Els buguis Polaris d’una empresa d’aventures passen almanco dos pics cada dia pel camí de Son Roig, zona ARIP i ANEI d’Algaida, de febrer a octubre, d’excursió fins al Santuari de Cura. Els veïnats de la zona han denunciat l’activitat tant a la Policia Local del municipi, així com a la batlia, però afirmen que no s’hi ha fet res. El camí és públic i, si no hi ha una ordenança reguladora que delimiti el pas dels vehicles de motor, com han fet recentment a Manacor, Artà o Alcúdia, no s’hi pot intervenir.

El consistori algaidí, tant l’anterior com l’actual, ha desestimat fer declaracions. Sí que ho ha fet la Policia Local de Llucmajor. Municipi per on han de passar aquest tipus de vehicles abans d’arribar a Algaida per camins secundaris com el de Son Saleta.

El CEO de l’empresa especialitzada amb seu al polígon de Son Oms assegura que intenten molestar el manco possible. Fins i tot assegura que en diverses ocasions han restaurat alguns camins per deixar contents els veïnats. A més, adverteix que els buguis no deixen de ser tractors i no poden transitar a més de 60 quilòmetres per hora, però que han posat un topall a l’accelerador per evitar que sobrepassin els 30. També els han dotat de GPS per tenir controlat tots els moviments i la velocitat, i que fins i tot a alguns dels seus clients se’ls practica una prova d’alcoholèmia si se sospita que podrien haver begut.

Els afectats esperen que el problema se solucioni aviat. S’oposen que Mallorca es converteixi en un parc temàtic a l’aire lliure.

Regulació

A través del ple, els consistoris poden aprovar un Reglament municipal pel qual es regula la circulació de vehicles de motor dins els espais naturals del terme. L’objecte d’aquesta disposició és establir normes i un règim sancionador per regular el trànsit i l’estacionament a zones protegides per la Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals, i per la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), amb l’objectiu final de garantir la conservació dels espais naturals esmentats, assegurant així el respecte a la propietat pública i privada del medi rural.

Entre les limitacions que pot establir aquesta ordenança específica hi ha que els vehicles que transitin pels espais naturals han d’anar equipats amb el dispositiu silenciador propi de la seva homologació i, a més, han de dur instal·lats mecanismes mataespurnes per prevenir incendis forestals. Quant a la velocitat màxima de circulació per camins interiors i la majoria sense asfaltar, és de 30 km/h. Amb tot, també s’hi pot prohibir la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats i la realització d’itineraris turístics amb aquests vehicles, atès que els camins no estan preparats i els espais naturals es poden degradar greument.

La vigilància del compliment d’aquestes normes correspon als serveis de vigilància municipals corresponents i a la Policia Local.

16/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT