X

Denuncien males pràctiques en la contractació pública social

La Xarxa REAS detecta irregularitats a Emaya, l'Hospital de Manacor, el servei de neteja de Felanitx i el de Sa Pobla

12/06/2023

Denuncien males pràctiques en la contractació pública social

La Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears (REAS) denuncia que diferents administracions cometen males pràctiques a l’hora de fer contractació pública social. Fan referència als contractes reservats d’institucions, destinats a promoure l’ocupació de persones en situació o risc d’exclusió social.

Posen com a exemple el contracte reservat d’Emaya de servei de suport al desbrossament i neteges especials a Palma, que està oberta a centres especials d’ocupació lucratius que no són d’iniciativa social. O en el cas del servei de gestió de deixalleries de Felanitx, que comet diverses males pràctiques, com ara contractes no qualificats com a reservats malgrat l’obligació legal de reserva, contractes reservats declarats deserts per insuficiència del pressupost base de licitació o contractes divisibles en lots que surten sense lots. També van quedar deserts diversos contractes reservats de serveis de neteja de Sa Pobla. I, per acabar, un contracte reservat d’auxiliar de serveis a l’Hospital de Manacor, del Servei de Salut de les Illes Balears, adjudicat al preu hora del personal més baix (i no en base a qualitat-preu).

REAS lamenta que la contractació pública social no evoluciona gaire i que els contractes reservats se solen concentrar en pocs serveis, com ara jardineria, hostaleria, control d’accessos i recollida i reciclatge de residus. També denuncia que en els dos darrers anys no hi ha hagut cap contracte reservat adjudicat a empreses d’inserció per part del Govern i els consells insulars i que no està prou generalitzat l’adjudicació de contractes sobre la base de la millor relació qualitat-preu.

Per tot això, demanen una reactivació de les comissions de seguiment dels contractes públics socials.

REAS Balears compleix enguany 25 anys i ho fa amb la sensació d’haver consolidat l’economia solidària i alternativa a l’arxipèlag però amb molt camí per recórrer, encara. L’any passat, les 15 empreses sòcies de REAS van tenir contractades 510 persones (46 més que l’any anterior) i el moviment econòmic conjunt va ser de 18.555.672 €.

12/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris