DESCONEGUTS%3A+Estrena+%E2%80%98Arturo+Pomar%2C+la+solitud+d%E2%80%99un+geni%E2%80%99

Dimecres a les 21.30

DESCONEGUTS: Estrena ‘Arturo Pomar, la solitud d’un geni’

Arturito Pomar era un nin amb un talent molt especial: jugar a escacs. El temps en què Espanya bramava de fam i pobresa, Arturo Pomar va ser un fenomen, una excepció en un moment en què cap mostra de talent tenia cabuda, i molt menys en el món dels escacs. De sobte, però, la popularitat de Pomar va fer que aquest esport  començàs a ocupar portades de diaris i revistes, la venda de jocs d’escacs es va disparar, i el règim va veure una oportunitat en un nin de família humil, que va arribar a ser exhibit arreu del món.

Arturo Pomar feia coses excepcionals des de molt petit; era un nin prodigi, un campió en potència. Es va enfrontar amb èxit a grans estrelles internacionals, va guanyar tornejos i va viatjar arreu del món mostrant les seves capacitats. Jugava de manera instintiva, natural.

Els anys varen passar, i Arturo va jugar els campionats més importants del món, però a diferència dels jugadors de l’època, ell mai no va tenir entrenador, i això va ser, en part, el que va fer que Arturo Pomar estigués sol, perquè sol el va deixar el règim, sense cap ajuda ni a ell, ni a la seva família. A més, el mateix règim, en una altra mostra de contradicció, li dificultava viatjar a l’estranger a competir, fet que va alterar l’evolució de la seva carrera. Però Pomar seguia competint i guanyant.

Després del gran torneig d’Estocolm, saturat d’escacs, amb massa partides a l’esquena i massa sessions simultànies, amb el pas del temps va anar abandonant la pràctica, incapaç de seguir treballant la teoria i l’estratègia. L’any 1992, any olímpic, va disputar el seu darrer torneig individual. La gestió de la carrera d’Arturo Pomar va fer que un gran talent de l’esport no aconseguís les fites de les quals era capaç.

La sèrie Desconeguts, és una producció de MNStudios dirigida per Lluís Prieto.  Narra la història de vivències de pel·lícula desconegudes per al públic en general, però que han succeït molt a prop, a la nostra terra, a les nostres Illes, al nostre entorn.

Arturo Pomar, la solitud d’un geni s’estrena aquest dimecres 15 de març a les 21.30 hores a IB3 TV.

Podeu fer el seguiment d’aquest programa a les xarxes socials amb l’etiqueta #DesconegutsIB3. En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe, i també el podreu veure al servei “A la carta”.