DESCONEGUTS%3A+Estrena+%E2%80%98Mascle+Ros%E2%80%99+precursor+de+la+s%C3%A0tira

Dimecres a les 21.30

DESCONEGUTS: Estrena ‘Mascle Ros’ precursor de la sàtira

La sèrie Desconeguts estrena la història de Jordi Martí Rosselló i la revista Foch i Fum, l’autor popular més punyent del primer terç de segle XX a Mallorca, ‘Mascle Ros’.

Escriptor prolífic, ‘Mascle Ros’ va dedicar la seva vida a la impremta que tenia al centre de Ciutat, on va publicar la seva obra més coneguda, la revista satírica Foch i fum. En aquesta publicació Jordi Martí i Rosselló relatava la vida de manera intel·ligent, coent, i peculiar, amb un vessant anticlerical, humorístic, punyent i anticaciquista, a més de ser especialment contrari al financer Joan March amb qui es va enfrontar de manera acarnissada.

Amb els anys, la revista Foch i Fum es va fer molt popular entre la societat de l’època, i se’n va arribar a imprimir-se fins a 5.000 exemplars. En les diferents etapes, des que es va fundar l’any 1917, la revista va canviar de nom i també va anar canviant-ne el contingut, sense deixar de ser mai un espai popular i crític. Finalment, se’n va prohibir l’edició el juliol del 1936. A partir d’aquest moment, Jordi Martí, ‘Mascle Ros’, va seguir escrivint, però es va dedicar a obres diferents: teatre, una guia turística, la traducció del Quixot al català i en vers…

‘Mascle Ros’ va esser un pioner de la sàtira del segle XX, una ploma que no deixava ningú indiferent, que a més de denunciar allò que no li agradava o el que trobava injust, cercava generar un esperit crític absolutament contemporani als seus lectors i als habitants de la Mallorca de l’època.

La sèrie Desconeguts narra la història de vivències de pel·lícula desconegudes per al públic en general, però que han succeït molt a prop, a la nostra terra, a les nostres Illes, al nostre entorn.

‘Mascle Ros’ s’estrena aquest dimecres 22 de març a les 21.30 hores a IB3 TV.

Podeu fer el seguiment d’aquest programa a les xarxes socials amb l’etiqueta #DesconegutsIB3. Trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe, i també el podreu veure al servei “A la carta”.