CIèNCIA I TECNOLOGIA

Detecten 19 espècies de peixos rars a la mar de les Balears durant el 2022

El registre de dades de peixos rars (DAPERA) ha rebut 53 aportacions de col·laboradors altruistes


L’Esparisoma cretense o lloro verd és molt freqüent a les Canàries, on el coneixen com a ‘Vieja Colorá’. Durant el 2022 ha estat el peix rar més reportat, amb 9 de les 53 aportacions al DAPERA. El lloro verd és un nouvingut de la mà del canvi climàtic. Confirma la tendència d’espècies de la mar de l’Àfrica Occidental de cada vegada més freqüents a la Mediterrània.

Així mateix, els experts creuen que podria deixar de ser rar a les Balears aviat. El cap de Recursos Marins de Pesca, Toni Grau, explica que aquest estiu n’han vist molt més que altres anys, i que, tal vegada, ja s’ha incorporat definitivament a la biota de les illes.

La Gymnura altavela o mantellina és el segon peix rar amb més cites, 8 vegades. Aquest es tracta d’un peix autòcton escàs, com el tercer de la llista, la Rostroraja alba, una casta de rajada. El quart és la Mobula mobular. Grau diu que aquestes espècies autòctones, perjudicades altratemps per la pesca, podrien estar recuperant-se.

Enguany, el 47 % de les espècies rares detectades són nouvingudes i el 53 %, espècies autòctones amenaçades. Aquest registre de peixos rars s’elabora des del 2015 amb la col·laboració altruista de la ciutadania, sobretot, pescadors professionals i bussejadors. L’objectiu és conèixer més tant de les espècies protegides poc freqüents com de les nouvingudes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |