X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 37: dos positius en un centre de menors de Mallorca

20/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 37: dos positius en un centre de menors de Mallorca

/EFE.

10

-DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren dos morts més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 157 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.788, són 15 positius més que ahir diumenge. En les darreres 24 hores, han rebut l’alta 12 pacients. El total de curats és de 1.005. 161 pacients continuen encara ingressats a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes, un més que ahir.

-POSITIUS A MENORS. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha confirmat aquest dilluns al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio dos positius per coronavirus en un centre de menors, un professional i un menor. Cladera ha explicat que ja han aïllat els malalts i s’han seguit tots els protocols de seguretat sanitària. Per una altra part, també ha avançat que volen crear un pacte entre totes les institucions i forces polítiques, agents econòmics i socials, sectors productius i el conjunt de la societat per mantenir i reactivar el teixit productiu de Mallorca.

-DADES PER MUNICIPIS. La Conselleria de Salut ha fet públiques aquest dilluns les dades d’incidència de coronavirus per municipis. Palma, amb 1.009 casos detectats fins aquest diumenge, és el municipi amb més persones contagiades, seguit de Calvià, amb 90 casos, Eivissa amb 70 i Marratxí amb 69. En la comparativa proporcional, és a dir el nombre de casos per cada 10.000 habitants, el que registra més incidència és Sant Joan, a Mallorca, amb 37,95 contagis per cada 10.000 habitants, seguit des Mercadal, amb una taxa de 37,71 i Costitx amb 31,06. No s’ha diagnosticat cap infecció per SARS-CoV-2 entre els residents de 9 municipis.

-ESPANYA. Espanya registra 399 morts per coronavirus en les darreres 24 hores. És la xifra més baixa, des del 22 de març. Amb tot, creix lleugerament el nombre de contagis, que ja supera els 200.000 casos.

-DESCONFINAMENT. Sindicats, patronal  i administració coincideixen: Menorca hauria de ser un dels primers territoris en desconfinar-se. Les dades sanitàries així ho avalen. En 8 dies es sumen només 2 contagis i 32 altes.  A més, el nombre de persones curades, 75, més que triplica ja el de pacients actius, 23. La presidenta del Consell, Susana Mora, diu que l’illa està preparada per començar a tornar a la normalitat d’una forma més còmoda que no altres territoris. Però diu que s’ha de desconfinar a nivell intern, abans d’obrir ports i aeroports. S’haurien de fer tests massius a tota la població per confirmar que ja està immunitzada.

-TURISME. L’aliança d’empreses Exceltur preveu una caiguda gairebé total del PIB turístic a les illes si la crisi de la Covid-19 obliga a paralitzar el sector fins a final d’any. Les Balears serien la comunitat on més impacte tendria, amb una caiguda superior al 95% i unes pèrdues de 13.520 milions d’euros. Això suposa més del 40% del producte interior brut total de les illes.

-MOBILITAT. La mobilitat entre els municipis de les Illes es reactiva entre un 5 i un 10%. Els moviments de persones a pobles de l’interior, com per exemple, Costitx, s’han incrementat fins a un 50% perquè la població d’aquests municipis fa feina fora.

-PERRUQUERIES. ¿Com es pot aplicar un tint a dos metres? Les perruqueries romanen tancades i amb la incertesa de no saber quan i com podran reprendre la seva activitat. Una professió que no podrà adaptar-se a les mesures preventives, sobretot la de mantenir la distància de seguretat. “És impossible tallar el pèl o aplicar un tint amb una distància de dos metres”, explica l’Associació de Professionals de Perruqueria de Menorca. Es demanen si hauran de canviar la seva forma de treballar o si comptaran amb un protocol d’actuació que garanteixi la seguretat dels clients, ha explicat a IB3 Notícies Maria Teresa Ballester, la presidenta de l’Associació.

-EMPRESES. La creació d’empreses retrocedeix un 15,5% a les Balears el mes de març, segons el gabinet d’estudis ecnòmics d’AXESOR. Les Illes varen registrar al març la creació de 229 noves empreses, la qual cosa representa una caiguda de més del 15%, en comparació al mateix mes de l’any passat. En el que va d’any, a les Balears s’han constituït més de 700 noves societats, un 12,3% menys que en els tres primers mesos de 2019.

-CONTROLS. Més de 8.000 persones i 7.000 vehicles identificats en els controls a les carreteres i vies públiques de les Balears en només 24 hores. Les Forces i Cossos de Seguretat mantenen la vigilància per evitar desplaçaments innecessaris i han obert 643 actes per desobediència. Només aquest diumenge han detingut 8 persones. La majoria de les infraccions administratives detectades són per incomplir les restriccions de l’estat d’alarma, com estar al carrer sense causa justificada i no tornar al domicili en ser sorprés per un agent. Durant tot el període d’estat d’alarma, l’arxipèlag ha comptabilitzat més de 11.000 propostes de sanció per desobediència. Destaca la sanció a un bar de Palma, on els agents van sorprendre a 6 persones fumant i bevent alcohol. Així ho ha explicat el portaveu de la policia nacional Alejandro Becerra.

-LLOGUER TURÍSTIC. L’Associació de lloguers turístics de les Balears calcula unes pèrdues històriques enguany per culpa de la crisi del coronavirus. Concretament, la patronal del sector, Habtur, calcula que es deixaran d’ingressar uns 125 milions d’euros per cancel·lacions de les reserves. A les Illes hi ha un total de 20.000 habitatges de lloguers turístics oficials que estan pendents de poder ser llogats. El president de la Federació Espanyola d’Assocacions d’Habitatges Turístics, el mallorquí Tolo Gomila, afirma que els territoris de l’arxipèlag seran els que més patiran la crisi turística pel coronavirus.

-RESTAURACIÓ. Els agents econòmics i socials de les Illes insisteixen que la “desescalada asimètrica” no només sigui territorial, sinó també econòmica. Sindicats i patronals demanen que alguns negocis reobrin de forma segura al més aviat possible. Alfonso Robledo, president de Restauració Mallorca, defensa que guardant més distància entre les taules es podria accelerar la reactivació econòmica.

-PREMSA ESCRITA. La premsa escrita està patint la caiguda de les subscripcions de bars i cafeteries, però repunten les vendes al quiosc. Els quiosquers de l’Avinguda Isidor Macabich mai no havien venut tants diaris i revistes com ara.

-RECUPEREN LES “CRIDES”. El coronavirus i el confinament han fet recuperar costums que s’havien perdut en alguns municipis de Mallorca. Els pobles de Sencelles i Lloret de Vistalegre han recuperat les “crides”. Es tracta d’informacions de caràcter municipal que s’emeten des de la megafonia dels campanars. Una iniciativa que serveix per informar els residents i, alhora, mantenir la cohesió veïnal.

-VIOLÈNCIA MASCLISTA. El nombre de dones que han demanat ajuda als Serveis d’Atenció a les víctimes de violència masclista de Palma ha augmentat un 50% durant les setmanes de confinament. Les dades s’han comparat respecte al mateix període de l’any passat. En total, en aquests moments, hi ha unes 50 persones, entre adults i menors, que s’han acollit a les ajudes d’allotjament i alimentació. Segons la regidora de Justícia Social, Sonia Vivas, des de l’inici de l’estat d’alarma hi ha manco denúncies, però més telefonades al 016 per demanar assessorament davant situacions de violència de génere.

-RENDA MÍNIMA VITAL. El Partit Popular de Menorca proposa crear una renda mínima vital per ajudar les famílies més vulnerables. És una de les 55 propostes que el partit ha presentat al Consell per rellançar l’economia menorquina i sortir de la crisi originada pel coronavirus. Entre les propostes, figura cancel·lar aquesta temporada l’impost del turisme sostenible i vigilar les tarifes aèries. També, organitzar per aquest estiu classes de reforç per als estudiants i desbloquejar partides per ajudar les famílies. A més, el PP creu que s’ha d’aprovar un Pla Territorial Insular que doni seguretat jurídica als inversors i als ciutadans.

-MASCARETES I GUANTS. El BOE ha publicat avui dilluns una ordre ministerial de Sanitat per evitar l’abús de preus de venda de mascaretes, guants i  gels hidroalcohòlics. Aquesta ordre dona un termini de 48 hores, és a dir, fins demà dimarts, perquè es reuneixi la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments i elabori una proposta de preu màxim de venda al públic d’aquests productes. La mesura de fixar un preu màxim la veuen amb bons ulls els farmacèutics, ja que és una reivindicació que han estat demanant.

20/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT