X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 97: El Govern presenta avui el pla de la “nova normalitat” per a Balears

Aquest divendres continua l'arribada de visitants alemanys. El pla pilot s'ha vist reforçat amb deu vols més, que farà que arribin 3.000 turistes, el doble del que estava previst

19/06/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 97: El Govern presenta avui el pla de la “nova normalitat” per a Balears

EFE/Mariscal

El Govern presenta avui el pla que regirà la nova normalitat a les Balears a partir de diumenge. Es mantenen els controls a ports i aeroports, i s’obrin les discoteques.

L’executiu canvia de criteri i permetrà obrir els centres nocturns més petits, excepte els de la Platja de Palma, Magaluf i Sant Antoni. Els locals tindran restricció de capacitat i no es permetrà l’accés a la pista de ball. El president de l’associació d’empresaris de l’oci, Jesús Sánchez, creu que la prohibició total, ha fomentat la competència deslleial.

Francina Armengol ha declarat superada la fase 3 del pla de desescalada cap a la nova normalitat, que oficialment entrarà en funcionament diumenge. La presidenta, Francina Armengol, va firmar ahir el decret corresponent, tal com es publica avui al Butlletí Oficial de la Comunitat.

Tot això mentre d’aquí a 48 hores reobren fronteres exteriors, llibertat de moviments entre províncies a partir de diumenge, una situació que ja és viu a partir d’avui a algunes comunitats autònomes.

PLA PILOT:

Mobilitat lliure, de moment, a les Balears tan sols per als visitants del pla pilot de turisme que avui seguiran arribant a les llles, on el sector ha rebut amb decepció el pla estatal d’impuls anunciat ahir per Pedro Sánchez. Un pla dotat amb més de 4.200 milions d’euros, però que deixa sense aclarir la principal reclamació d’agents socials i del Govern balear, la concreció del futur dels ERTOs.

Avui continua l’arribada de visitants alemanys. El pla pilot s’ha vist reforçat amb deu vols més i que farà que arribin, just aquesta setmana, 3 mil turistes, en comptes dels 1.500 inicialment previstos. Avui arribaran 3 avions, i demà es preveu que aterrin a Son Sant Joan quatre vols més amb turistes procedents d’aeroports alemanys. Diumenge n’hi ha un altre de programat.

PARCS INFANTILS:

Els parcs infantils de les zones més habitades de les illes, que segueixen tancats una setmana després que s’hagi donat permís per obrir-los. Només les Pitiüses han fet els deures.

A Eivissa, els infants ja poden jugar als parcs de Sant Antoni, Sant Josep, Santa Eulària i Vila. I també s’han aixecat les restriccions a Formentera. A Mallorca segueixen tancats els de Palma i Marratxí. A Menorca tampoc han obert les instal·lacions infantils a Ciutadella i Maó .

PASTERES:

Un total de 12 migrants han estat detinguts després d’arribar ahir en pastera al Far de Ses Salines. Aquesta és la segona embarcació que arriba a Mallorca en manco de 24 hores. Les dues han arribat a la mateixa zona. Els detinguts no passaran a disposició judicial, ja que els centres d’internament d’estrangers a la península es troben tancats. S’ha obert un expedient de devolució, i ara quedaran en llibertat a càrrec d’una ONG. En les darreres 24 hores, un total de 19 migrants han estat interceptats a Mallorca.

AGRICULTURA:

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes executa el pagament de més de 4’7 milions d’euros en ajudes al sector primari de les Balears. Es tracta d’ajudes del Pla de Desenvolupament Rural com són les inversions en explotacions agràries, la creació d’empreses de joves agricultors, la producció integrada, la de la lluita biològica, les varietats en risc d’erosió genètica i la del pagament compensatori per a zones amb limitacions específiques.

SOL·LICITUDS D’ASIL:

Les Balears han rebut sis sol·licituds d’asil al mes de maig, segons les dades publicades per l’Oficina d’Asil i Refugi (OAR). Les sol·licituds han caigut arran de l’Estat d’Alarma per la pandèmia de coronavirus. A tot l’Estat només s’han presentat 130 peticions durant els mesos d’abril i maig, mentre que al primer trimestre de l’any, varen ser prop de 40 mil.

Demà se celebra el Dia Mundial del Refugiat amb l’1% de la població mundial amb aquesta condició per mor de la guerra, la fam i persecucions i discriminacions de tot tipus. Això és, 75 milions i mig de persones segons l’informe de l’any passat d’ACNUR, l’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats.

PLATGES:

L’Ajuntament de Ciutadella ha reobert al bany La Platja Gran. La bandera verda torna a estar hissada a la cala urbana, tancada des de fa gairebé una setmana. Divendres passat, una fuita d’aigües residuals procedents d’una estació de bombeig pròxima obligà a prohibir-hi el bany per contaminació fecal. Des de llavors, cada dia s’han anat fent analítiques de l’aigua fins que aquest dijous matí els resultats han estat positius.

19/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT