societat

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 31: un mes en estat d’alarma

Avui tornen a la feina a les Balears, com a mínim, 55.000 persones dels serveis no essencials

Un treballador fa nets els vidres de l'estació d'autobusos de Maó aquest dimarts, primer dia laborable a les Balears després de la represa de les activitats no essencials. EFE/David Arquimbau Sintes


DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren un mort més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 118 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.571, són 21 positius més que ahir. En les darreres 24 hores, han rebut l’alta 9 pacients. El total de curats és de 871. 145 pacients continuen encara ingressats a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes, dos més que ahir.

-REACTIVACIÓ. Avui tornen a la feina a les Balears, com a mínim, 55.000 persones dels serveis no essencials, la majoria del sector de la construcció i la indústria.

-SEGURETAT LABORAL. Davant això, els sindicats animen a no acudir al lloc de feina si no es garanteix la salut dels treballadors i els empresaris ja adverteixen, no tenen material de protecció per a tothom.

-MASCARETES. Els cossos de seguretat han repartit 250.000 mascaretes entre els treballadors de les Illes que s’hagin de desplaçar als seus llocs de feina en transport públic. Precisament avui, el Dr. Antonio Oliver, cap de microbiologia de Son Espases, en declaracions a IB3 Ràdio, ha dit que el risc 0 no existeix i que les mesures s’han d’extremar sobretot en grups de població vulnerable. Adverteix que “ens haurem d’acostumar a viure amb mascareta, ja que la situació que vivim va per llarg”.

-TEMPORADA TURÍSTICA. La temporada turística no començarà a funcionar fins d’aquí a quatre mesos, és a dir, fins a l’agost. Ho ha anunciat el conseller del ram, Iago Negueruela, qui diu que també s’haurà d’estar pendent del comportament dels mercats emissors afectats, que és pràcticament tot el món. Negueruela confia que aquestes circumstàncies extraordinàries, imprevisibles, a les quals s’enfronten els executius amb errors i encerts- ha dit- tendrà una recuperació igual de ràpida que la davallada. Mentrestant, sindicats donen la temporada turística, pràcticament, per perduda: “Si no s’aconsegueix allargar la temporada fins novembre o desembre l’impacte econòmic serà molt gran”. CCOO defensa que s’ha de començar a fer feina per intentar pal·liar aquest impacte i començar a intentar impulsar altres sectors.

-PIMES I AUTÒNOMS. El consell de Ministres d’avui, aprovarà una ampliació del pagament d’impostos perquè pimes i autònoms puguin retardar el pròxim pagament de retencions que vencen el 20 d’abril, al 20 de maig. A més, Hisenda també preveu validar modificacions en l’Impost de societats i permetrà que els autònoms puguin renunciar al règim de mòduls i optar pel d’estimació directa.

-SOSTRE DE DESPESA. El Govern també preveu donar llum verda avui a l’augment del sostre de despesa del Ministeri de Transports per fer front a les ajudes al lloguer aprovades per les persones en situació de vulnerabilitat. Segons ha explicat el ministre José Luis Ábalos, el decret de l’habitatge no permet l’expropiació d’habitatges buits ni de segones residències. Això, després de la polèmica que s’ha creat envers l’ordre ministerial publicada dissabte al BOE que habilita les administracions a cercar solucions residencials.

-TRANSPORT PÚBLIC. Per tal de garantir que tothom pugui arribar al seu lloc de feina, avui entra en vigor una modificació dels horaris de la majoria de línies del bus TIB i el Servei Ferroviari de Mallorca. Es recuperarà el servei suprimit a començaments d’abril, quan es va establir la reducció de la mobilitat als serveis essencials.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La Platja de Palma reb els primers banyistes

Les úniques limitacions establertes son mantenir els 2 metres de distància mínima entre grups que com a màxim poden ser de 15 persones; i deixar lliures els 6 metres més...

Muro confia en la responsabilitat individual per garantir el distanciament entre banyistes

El temps ventós i poc calorós deixa pocs usuaris a Platja de Muro i al Port d'Alcúdia en el primer...

Es reprenen les tasques d’exhumació a la fossa de Sencelles

S'han establert cinc zones de recerca on es creu que podrien estar enterrats Josep Miralles i Josep Serra, de Montuïri,...

L’Ajuntament de Marratxí reparteix 38.000 mascaretes entre els veïnats del municipi

S'han previst una vintena d'ubicacions per tal de facilitar que els veïnats les puguin passar a recollir.