L'Executiu ja té una proposta de com ha de ser el procés d'estabilització que afectarà uns 30.000 treballadors públics de les Illes. Alguns sindicats la consideren insuficient per als interins en abús de temporalitat
Un dels detalls que no convenç els sindicats minoritaris presents a la mesa per a l’estabilització dels interins és la baremació de l’experiència al concurs de mèrits. Tomeu Canals, del sindicat STEI, assegura que les administracions, Govern, consells insulars i ajuntaments, tenen molts d’interins de llarga durada en plantilla i que encara es pot fer més per ells.
El Govern hauria proposat, segons ha avançat UGT, que aquesta experiència comptàs fins a un 45%. Però afegeix que la xifra podria arribar fins al 60% sumant un màxim de quinze anys d’antiguitat. Una fórmula que, segons el sindicat, beneficiarà bona part del personal interí de les administracions públiques. Miguel Ángel Romero, d’UGT, assegura, fins i tot, que “95% o més de les persones que actualment estan a les places que són objecte d’aquesta convocatòria, que a la comunitat autònoma seran unes 10.000, gairebé el 100% obtendran plaça”.
Fer-ho d’una altra manera, diu UGT, aniria en contra de la lliure concurrència. Però és aquí on altres interlocutors del procés posen l’ull, ja que consideren que s’està tractant com si fos un procés ordinari quan del que es tracta, apunten, és d’estabilitzar el personal en abús de temporalitat i “complint de manera més ajustada amb l’esperit de llei”, ha destacat la representant de l’Associació de Treballadors d’Administracions Públiques de Balears (ATAP), Sonia González. Per això, reclamen que s’incrementi la puntuació de l’experiència com han fet en altres administracions d’arreu d’Espanya. “El 90% d’experiència és el que estan fent a la Diputació de Granada, a la Diputació de Sevilla han posat un 100% d’experiència i nosaltres el que hem proposat és un 90% en el concurs de mèrits per garantir que l’experiència professional de la gent que fa anys que fa feina compti en aquest procés”, ha insistit Daniel Avià, del sindicat USO.
El Govern, per la seva part, confia a arribar a un acord aquesta mateixa setmana. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha apuntat que l’objectiu és que es puguin acostar postures entre administració i sindicats. “Al final, el que volem fer és un bon procés d’estabilització i que hi hagi seguretat jurídica”, ha dit Garrido.
Si no hi ha res de nou, demà es votarà la proposta del Govern.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular