Serà un fenomen de baixa incidència, per davall del 10% d'ocultació, que no s'ha d'observar mai sense filtres homologats
11La interposició de la Lluna entre el Sol i la Terra generarà avui migdia un eclipsi solar parcial només observable a la part nord-oriental de la Península i que a les Illes tot just serà visible amb un percentatge d’ocultació inferior del 10%. És a dir, serà un eclipsi discret en el qual tot just serà perceptible una osca a la part superior esquerra de l’astre.
D’acord amb l’estimació d’impacte per capitals de província de l’Institut Geogràfic Nacional, el màxim d’aquest fenomen es donarà a les 12:09 hores per un observador situat a Palma que haurà pogut registrar com la Lluna començarà a mossegar el Sol a les 11:50 i veurà desaparèixer l’efecte tot just una hora després.
Es recorda que no s’ha de mirar mai el Sol, bé sigui directament o amb un telescopi o altres instruments d’observació, si no es vol patir lesions oculars. S’ha de fer amb filtres homologats i si no en tenim, observar indirectament, a través de la projecció dels raigs solars sobre una superfície a l’ombra, com una paret, un sòtil o una simple cartolina, després d’haver-l’hi reflectit amb un mirall cobert per un paper amb un forat al mig de manco d’un centímetre de diàmetre.
L’últim eclipsi solar parcial visible a Espanya va ser el 10 de juny de l’any passat i després del de demà, i sense comptar-ne un altre només visible a algunes illes Canàries d’aquí a un any, serà el 29 de març del 2025. Quant al més esperat, l’eclipsi total, tendrà lloc a Espanya un any després: el 12 d’agost del 2026, i també l’any següent: el 2 d’agost de 2027. El 26 de gener del 2028, n’hi haurà un no manco interessant, l’anular, en què la Lluna no tapa íntegrament el Sol i deixa fora de l’ocultació la part perimetral.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular