X

Educació demana la implicació dels ajuntaments per combatre la calor als centres escolars

Escoles i instituts han de fer estudis d'eficiència energètica i estan a l'espera de l'arribada d'"entre 3 i 4 milions" de Madrid per a l'adaptació al canvi climàtic

09/05/2023

Educació demana la implicació dels ajuntaments per combatre la calor als centres escolars

19

El conseller d’Educació, Martí March, sol·licita als governs municipals que “participin” de l’auditoria de l’eficiència energètica als centres d’infantil i primària dels quals són titulars. Un projecte “de diagnosi” per saber “què es pot fer i què no es pot fer” per adequar les instal·lacions escolars al canvi climàtic, i en què l’administració autonòmica, quant als instituts dels quals és titular, invertirà 120.000 €.

És la primera passa d’un procés d’adaptació a la nova realitat climàtica, amb una allargament de l’estiu i temperatures més elevades a final i principi de curs, que el departament autonòmic reconeix que requerirà una “important inversió” econòmica i, per la qual, s’està a l’espera de l’arribada “d’entre 3 i 4 milions d’euros” del Ministeri d’Educació. Madrid té pendent de repartir-ne 50 a les comunitats autònomes per a què millorin les seves infraestructures educatives i a compte del fons europeu de Cooperació Territorial.

Si les deficiències són estructurals les haurà d’assumir el Govern, però si són de manteniment se n’hauran de fer càrrec els pressupostos locals. En aquest cap s’haurà de veure si els consistoris tenen la capacitat econòmica o precisen d’ajuda.

Principi i final de curs calents

La responsable de riscos laborals del sindicat STEI-i, Catalina Bibiloni, explica que la situació és insostenible en alguns centres; tant a dins les aules, on la darrera setmana de juny de l’any passat va poder comprovar que la temperatura a l’interior (sense alumnes) era de 31 graus —”amb alumnes puja dos graus més”—, com al pati, “on no hi ha ombres i els al·lots estan al mig del sol”.

Afegeix Bibiloni que el setembre alumnes i professors intenten “sobreviure” a una calor que els impedeix rendir al cent per cent com quan les temperatures són més baixes. El perjudici el ratifica el president de l’Associació de directors i directores dels centres de secundària de MallorcaJoan Ramon Xamena, a càrrec de la direcció de l’IES de Porreres: “L’alumnat i, de qualque manera, també el professorat,  estan més neguitosos, més nirviosos… No és fàcil acabar les classes i encara queden una grapada de setmanes per acabar el curs”.

La conselleria d’Educació ha dotat de ventiladors els centres, però alguns no es poden endollar ja que la xarxa elèctrica no aguanta tanta potència.

Notícies relacionades >

09/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT