Durant aquests nou mesos s'han duit a terme uns 100 salvaments
Rescatar un excursionista és una feina de gran dificultat tècnica i que requereix molta celeritat. L’any 2022 va camí de convertir-se en any de rècord de salvaments a les muntanyes de les Illes. En aquests nou mesos, des del Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya de la Guàrdia Civil han fet, aproximadament, uns 100 recats. Ara bé, el cap del GREIM a les Illes, el sergent Rodrígez Sunyé, calcul que “si continuam així fins a final d’any, arribarem als 130”.
L’augment de senderistes arran del confinament i el creixement del turisme són un dels principals motius d’aquest increment de rescats. També han influït l’augment de les temperatures, cosa que ha propiciat que hi hagués més cops de calor i deshidratació “de la gent que no ha fet una planificació correcta, no ha sortit a caminar a les hores que hauria d’haver-ho fet”, afirma Sunyé.
Precisament, la planificació és un dels aspectes que la Federació de Muntanyisme recomana tenir en compte. Però, tal com explica el seu vicepresident, Toni Turrión, hi ha altres factors que són molt importants. Destaca que s’ha de dur un “equipament adequat a la ruta que anam a fer”, conèixer les nostres limitacions i dir on anam. A més, detalla que s’ha de mirar el temps “i si la meteo no és bona, quedam a ca nostra”.
La urgència és vital en aquesta mena d’actuacions i, per això mateix, es reclama incorporar l’equip medicalitzat als salvaments.
Balears està entre les tres comunitats autònomes amb més rescats de muntanya, per darrere d’Aragó i Catalunya.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular