X

El bloc de la investidura garanteixen l’estabilitat tot i topar-se amb la reforma laboral

Ni en l'ala socialista del govern espanyol, ni tampoc en la d'Unides Podemos veuen en aquests moments perillar la legislatura

03/02/2022

El bloc de la investidura garanteixen l’estabilitat tot i topar-se amb la reforma laboral

El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, conversa amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, durant el ple aquest dijous. / Juan Carlos Hidalgo

▶ Les claus de la reforma laboral: com afectarà als treballadors?

El Govern de Pedro Sánchez i alguns dels seus principals socis coincideixen que el desacord per la reforma laboral, a la qual votaran en contra ERC, EH Bildu o el PNB, no suposa un gir en la legislatura ni posa en risc l’estabilitat de l’Executiu, que malgrat pactar ara amb Ciutadans continuarà negociant amb els seus aliats tradicionals.

En els passadissos del Congrés, fonts del govern espanyol han recalcat que la “majoria progressista” continua i es continuaran aprovant lleis en el futur ja que la votació de la reforma laboral, que el Govern ha lligat amb UPN i amb Cs, encara que singular, no afectarà, i agraeixen a més el suport del partit d’Inés Arrimadas.

Ni en l’ala socialista del Govern, ni tampoc en la d’Unides Podemos veuen en aquests moments perillar la legislatura, després de treballar, segons afirmen, de manera coordinada per a aconseguir la convalidació aquest dimecres del reial decret llei.

En declaracions als periodistes, tant el portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez, com la sotssecretària general d’aquest partit, Adriana Lastra, han assegurat que, com fins ara, continuaran dialogant amb els grups per a cercar acords, ja que són conscients de la correlació de forces. “Ens queden dos anys per a transformar aquest país i el farem amb els nostres socis de sempre”, ha recalcat Lastra, que admet que en aquesta ocasió no ha estat possible aquesta suma, però recalca que “les dificultats sempre se superen” i la relació amb els socis és bona.

També neguen que el desacord amb l’Executiu suposi un punt d’inflexió en les files d’ERC o en les d’EH Bildu, que ha assenyalat que si el bloc d’investidura es trenca en aquesta votació el següent pas és treballar per a refer-lo perquè la legislatura continuï des de l’esquerra.

Els republicans catalans creuen a més que és el Govern el que queda retratat i que si per a algú pot tenir cost la suma configurada aquest dimecres en el Congrés és per a la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Joan Baldoví, diputat de Compromís, que vota a favor, ha lamentat que la reforma no hagi estat aprovada per la majoria de la investidura, la qual cosa hauria llançat “un missatge de fortalesa”, però no augura ruptures que facin perillar l’estabilitat perquè “la gent és responsable” i estan davant una finestra d’oportunitat que han d’aprofitar.

Ciutadans, que en aquesta ocasió s’ha alineat amb l’Executiu de coalició, no espera tombs en l’estratègia, si no continuïtat. En el grup dels taronges recalquen que la seva posició no ha variat i que donen suport a aquelles normes que consideren beneficioses per a l’interès general; les seves converses amb el Govern s’han limitat a la reforma laboral i no han tractat del futur, asseguren.


10.000 treballadors balears passaran d’eventuals a fixos discontinus amb la reforma laboral

03/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris