X
20

El bloqueig a la renovació del Poder Judicial afecta el funcionament dels jutjats de les Balears

07/09/2022

El bloqueig a la renovació del Poder Judicial afecta el funcionament dels jutjats de les Balears

Imatge d'arxiu de la façana del Tribunal Superior de Justícia de Balears ubicat a la plaça del Mercat de Palma.

Avui comença el nou any judicial a Madrid. És un curs marcat per una renovació del Poder Judicial que fa 4 anys que està encallada per lluites polítiques. El president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes, Carlos Gómez Martínez, avisa que aquesta situació de bloqueig afecta directament el funcionament de la justícia a les Illes.

“A final d’any es produirà una baixa per jubilació de la plaça de president de la Sala Contenciós Administratiu d’aquest Tribunal Superior de Justícia. I això serà una vacant que no es podrà cobrir i que no tenim mitjans per suplir de qualsevol altra manera. Això evidentment ja afecta no sols al govern del Poder Judicial sinó també al seu funcionament quotidià”, explica Gómez.

Aquest dimarts vespre, sí que es va fer un petit pas cap al desbloqueig d’un altre òrgan que també ha de canviar els principals càrrecs: el Tribunal Constitucional.

Els vocals més conservadors del Consell General del Poder Judicial s’han obert a consensuar el nomenament dels dos magistrats del Constitucional que està pendent. Això sí, han posat condicions i han deixat entreveure que no es respectarà la data límit per arribar a un acord, el 13 de setembre.

Manca de recursos

Si bé la renovació del Poder Judicial marcarà aquest nou curs que s’inicia avui, la manca de recursos és un altre dels problemes que destaca el sector.

Pablo Rodríguez, representant de l’àrea de justícia del sindicat de funcionaris CSIF, recorda que els tribunals de les Illes estan col·lapsats i que no se’n creen més, precisament, per manca de recursos. Rodríguez considera que aquesta situació desapareixeria, en part, si fos el Govern autonòmic qui gestionàs la justícia. I és que les Balears és de les poques comunitats que no en té la competència.

“Tenim l’índex de litigació més alt de l’Estat. Aquí es litiga per tot. Tots els òrgans pràcticament sense excepció superen les ràtios recomanades pel CGPJ. Fa temps que s’haurien d’haver creat molts més òrgans que no es fan per manca de pressupost”, afirma Rodríguez, el qual afegeix que si la Justícia de Balears fos gestionada per la comunitat autònoma, que coneixen molt més de prop els nostres problemes, molts d’ells, no tots, doncs es podria solucionar.

El president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears se suma a les crítiques pels pocs mitjans que hi ha disponibles i que “entorpeixen la tasca dels treballadors de la justícia”. “La manca de recursos és un mal crònic”, insisteix Gómez, que mostra una “certa esperança” perquè el govern espanyol acabi posant més mitjans i recursos “que els jutges necessitam per poder desenvolupar la nostra tasca amb una certa eficiència”.

Un altre problema específic de les Balears és la dificultat per trobar professionals de la Península que vulguin cobrir places, sobretot, a les Pitiüses. El president de l’Associació Professional de Magistratura, Alejandro González Mariscal de Gante, explica que “és molt car viure a les Balears”.

De fet, el CSIF ha convocat una manifestació a Madrid per a dia 24 de setembre, amb l’objectiu de denunciar la manca de recursos a la Justícia, però també a altres àrees de l’Administració. Consideren que afecta el servei públic que poden oferir els funcionaris.

Redactora: Margalida Vidal

07/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT