El científic mallorquí Joan Mateu Horrac estudia el comportament del fitoplàncton a l'oceà Àrtic
Les algues nocives com el fitoplàncton s’estan desplaçant cap al nord del planeta, a causa del canvi climàtic. És una de les conclusions d’una expedició de científics que han estat estudiant durant un mes les aigües d’Alaska, i en la qual ha participat l’oceanògraf mallorquí, Joan Mateu Horrach.
“Aquest fet podria estar correlacionat amb la pèrdua de gel, que actua com a aïllant de la proliferació del fitoplàncton”, diu Horrach. I aquest fet, afegeix, té un impacte directe en la nostra salut. “Nosaltres consumim peix que pot haver ingerit aquesta toxina”.
A la Mediterrània, els efectes del canvi climàtic també són evidents. La prova l’hem viscut aquests dies, amb l’augment de temperatures i els episodis de pluges. “Aquest augment tan elevat de les temperatures no és bo ni per l’ecosistema ni per l’economia, perquè els efectes sobre el turisme també hi seran presents”.
Joan Mateu Horrach començarà d’aquí a poc el seu doctorat a Islàndia. Està subvencionat pel Ministeri de Ciència d’aquest país i se centrarà en la proliferació d’algues nocives al sud-est d’Islàndia.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular