Considera necessari plantejar quin és el límit de càrrega de les Illes perquè continuïn essent "un paradís"
Les Illes Balears creixen demogràficament any rere any i les previsions són que la tendència continuï a l’alça. Això es magnifica en ple estiu, amb l’arribada dels turistes. El catedràtic de Geografia Humana de la UIB Pere Salvà considera que “hem traspassat la línia vermella del benestar“.
I no parla només de turisme: el nombre de residents a les Balears ha crescut un 50 % des del 2000. Salvà aporta el concepte “angoixa residencial“, en què entra el fet “de sentir-te, durant uns mesos, dins una ratera. No pots passejar, vas a qualsevol platja i està saturada, etc.”.
Segons Salvà, el problema és que “no ens hem plantejat quines són les illes que volem“. Recorda que s’han fet dos llibres blancs que han caigut a l’oblit, així com altres estudis, però no n’han sortit polítiques concretes.
Per això, proposa fer un pla estratègic global a mitjà termini (d’avui a 20 o 25 anys) per tenir clar quin és el límit de càrrega de les illes “perquè les Illes continuassin essent un paradís”. I a partir d’aquí, decidir quines polítiques econòmiques, socials i ambientals cal fer.
Tot, per continuar desitjant gaudir d’aquestes illes: “En aquests moments, hi ha persones que pareix que ens estam plantejant si sortir-ne per anar a altres indrets amb manco pressió”.