X

El Centre Criptològic Nacional coordina un protocol d’actuació per a les comunitats autònomes pel cas Pegasus

Ara el Govern central posa la mirada a reforçar els protocols

03/05/2022

El Centre Criptològic Nacional coordina un protocol d’actuació per a les comunitats autònomes pel cas Pegasus

12

El Centre Criptològic Nacional està coordinant un protocol d’actuació per a les comunitats autònomes pel cas Pegasus. La direcció general de Modernització i Administració Digital del Govern de les Illes Balears ha contactat amb el CCN, organisme responsable de coordinar les accions de seguretat de les comunitats autònomes, que ha assegurat que en tenir enllestit com procedir ho comunicaran als diferents governs autonòmics. A l’Informatiu Migdia d’IB3 Televisió el director general de modernització, Ramon Roca, en donarà tots els detalls en una entrevista.

El cas Pegasus

Va ser ahir quan la Moncloa va convocar una roda de premsa i va anunciar que els mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles han estat infectats amb Pegasus. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va ser l’encarregat d’explicar als periodistes, que la informació ja s’havia posat en coneixement de la justícia perquè s’iniciï la investigació pertinent que qualificava “d’intrusions consumades”. El ministre ha destacat que s’han produït dues intrusions al telèfon mòbil del president del Govern el maig de 2021 i una intervenció al mòbil de la ministra de Defensa, el mes de juny de 2021. Des d’aleshores, ha assegurat, no hi ha proves de cap intrusió posterior.

El cas Pegasus va néixer ara fa dues setmanes, quan Citizen Lab, un laboratori multidisciplinar de la universitat de Toronto enfocat en la investigació, desenvolupament de la informació i comunicació en matèria de tecnlogia, drets humans i seguretat global, denunciava, amb el suport d’Amnistia Internacional, l’espionatge de més de 60 telèfons de polítics i activistes independentistes catalans. Aquesta revelació va aixecar molta polseguera en les relacions entre el govern central i Esquerra Republicana, un dels socis parlamentaris clau del Govern de Pedro Sánchez.

Ara, totes les mirades estan posades a la necessitat de reforçar els protocols, tal com ha reconegut el ministre Bolaños. En una entrevista a la Cadena Ser, Bolaños ha reconegut que cal enfortir la seguretat per tal de protegir les comunicacions dels membres de l’Executiu.

Sánchez haurà de donar explicacions al Congrés i l’Audiència Nacional obre diligències pel cas

Els indepentistes i nacionalistes catalans i bascos, així com el Partit Popular, s’han alineat al Congrés per donar suport a la sol·licitud de compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, al ple de la Cambra amb la finalitat de donar compte del cas d’espionatge polític a través del sistema Pegasus. Així ho ha acordat la Junta de Portaveus del Congrés, que ha aprovat la proposta per majoria i amb els vots d’ERC, JxCAT, PDeCAT, PNB, EH Bildu, PP i Cs, entre d’altres, tot i l’oposició del PSOE i Unidas Podemos.

En paral·lel, l’Audiència Nacional ha obert diligències per la denúncia sobre el presumpte espionatge a Sánchez i Robles amb Pegasus. Ha estat el jutge de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, qui ha incoat diligencies prèvies per possibles delictes de descobriment i revelació de secrets per la denúncia presentada per l’Advocacia de l’Estat pel presumpte espionatge al president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, a través dels seus telèfons mòbils amb el programa Pegasus.

Calama veu “meridianament clar” que la competència per investigar aquesta qüestió és la de l’Audiència Nacional, ja que té atribuït el coneixement dels delictes comesos contra “alts organismes de la nació”, com n’és el cas. A més, assenyala que “no hi ha cap dubte que els fets que consten a la denúncia formulada per l’Advocacia de l’Estat podrien constituir delictes de descobriment i revelació de secrets”.

 

 

03/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT