X

El Congrés aprova investigar el cas Koldo i altres compres de mascaretes amb l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox

Es tracta de la tercera comissió d'investigació sobre el tema, després de les creades al Senat i en el Parlament de les Illes

21/03/2024

El Congrés aprova investigar el cas Koldo i altres compres de mascaretes amb l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous per majoria, amb l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox, la creació d’una nova comissió d’investigació sobre presumptes casos de corrupció en la compra de màscares durant la pandèmia, que començarà pel cas Koldo. La nova comissió de la cambra baixa, sol·licitada pel PSOE, ha rebut 175 vots favorables, els dels socis parlamentaris de Sánchez, més Coalició Canària, UPN i l’exdiputat socialista José Luis Ábalos, mentre que s’han abstingut 136 diputats del PP i han votat en contra els 33 diputats de Vox.

Es tracta de la tercera comissió d’investigació, després de les creades al Senat i en el Parlament de les Illes, i en aquesta ocasió l’objectiu és esclarir “els fets, responsabilitats i ensenyaments” sobre la contractació de material sanitari durant la pandèmia per part de l’Administració de l’Estat i els seus diferents organismes, així com d’altres administracions públiques. Els diputats no sols se centraran per tant en el cas Koldo, sinó també en les presumptes estafes d’altres contractes de màscares vinculades a la Comunitat de Madrid o al seu ajuntament “sense doble vara de mesurar, amb transparència absoluta i amb convicció, caigui qui caigui”.

I és que, segons la portaveu del PSOE, Esther Peña, “aquest país necessita respostes per a realitzar les modificacions pertinents i que els pocavergonyes no es tornin a colar per la porta de darrere o que ningú o que cap familiar els obri la porta”.”Ningú hauria de sentir-se intimidat per aquesta comissió, nosaltres no ho estem”, ha assegurat en la defensa de la seva creació, bona part dedicada a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i a la recerca fiscal oberta a la seva parella. Segons la diputada socialista, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, guarda silenci sobre aquesta recerca de l’Agència Tributària per “complicitat” i “covardia”. “No té el que cal tenir per a demanar la dimissió de la senyora Ayuso”, ha dit.

Després d’una basta intervenció, el PP ha decidit abstenir-se en posar com a condició el seu “sí” la dimissió de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per considerar-la una de les implicades en el cas Koldo, i ha recordat que serà al Senat, on el PP té una majoria absoluta, on se celebri una “comissió veritablement independent”. La diputada popular Macarena Montesinos ha llançat dures crítiques a Armengol, a diversos ministres i exministres i fins i tot a la dona del president Pedro Sánchez, Begoña Gómez, en dir que “seria impresentable” que la seva agenda “pogués influir en les decisions de l’Executiu”. Després d’acusar el president del Govern i a la ministra María Jesús Montero d’estar “en el centre de la Koldosfera”, la diputada ha asseverat que aquest cas “no és una trama de quatre xoriços socialistes. Estan tots els que són o han estat alguna cosa durant el sanchismo”.

Igual opina Vox, que creu que el PSOE està incapacitat per a exigir responsabilitats en una comissió de recerca sobre corrupció, perquè tenen “145 anys d’història i cap d’honradesa”, segons el seu diputat per Balears Jorge Campos, que també ha demanat la dimissió d’Armengol.”La xoriçosfera en la qual vostès s’integren és colossal, és gairebé més gran que l’ego i les mentides de Pedro Sánchez”, ha denunciat.

Sumar ha reconegut que la comissió és “necessària” però ha demanat “anar més enllà, caigui qui caigui”: no sols “castigar els corruptes”, sinó intentar “que mai més torni a ocórrer”. La seva diputada Aina Vidal ha al·ludit al “fastig del carrer” davant la classe política i ha defensat a les “persones decents que no es van aprofitar” en el pitjor de la pandèmia, enfront dels “quatre bergants” que es van lucrar “en els moments més durs”.

A diferència de PP i Vox, sí que ha votat a favor de la comissió UPN, per a fer “front a l’obscurantisme” i que els ciutadans sàpiguen “la veritat” del que va ocórrer. La comissió ha obtingut així mateix el suport del PNB, que ha advocat per l'”esclariment” del succeït, i d’EH Bildu, que veu en aquesta iniciativa “una magnífica oportunitat per a obrir les portes i finestres de les institucions” i veure “qui i com s’ha forrat amb una conjuntura especialment difícil” per als ciutadans. Toca esclarir, ha defensat per la seva part Coalició Canària des del Grup Mixt, on Podem ha advocat, en un discurs crític amb el bipartidisme, per “treure a la llum tot tipus de trama corrupta, vingui d’on vingui”, i el BNG ha demanat ser “implacables” contra la corrupció.

La comissió d’investigació del Congrés tindrà una durada de quatre mesos prorrogables i estarà formada per tres representants de cada grup parlamentari de més de 100 diputats, dos per cada grup amb un número superior a vuit i inferior a cent, i un representant de cadascun de la resta de grups.

Notícies relacionades >

21/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris