Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'objectiu és lluitar contra les falsificacions i ajudar a comercialitzar els productes fets a mà
Imatge promocional de Teixits Vicens, un dels tallers de teles de llengües més antics de Mallorca.
13El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha enviat aquest dilluns una carta al comissari Europeu d’Indústria i a la Secretaria d’Estat de Comerç sol·licitant la inclusió de la tela de llengües feta a Mallorca en la nova protecció dels productes artesans que prepara la Comissió Europea.
El Consell de Mallorca ha explicat que existeix una proposta per crear un sistema d’indicacions geogràfiques per donar als productes artesanals una protecció a tota la Unió Europea com la que tenen ja alguns productes agroalimentaris.
Aquest segell per als productes artesanals, que servirà per distingir els productes fabricats en una certa regió i amb un procés concret, cerca protegir els productors enfront de les falsificacions, ajudar-los a comercialitzar les seves creacions i preservar tant el saber fer dels artesans com els llocs de treball que generen.
Alzamora ha fet la petició després de reunir-se amb els fabricants que treballen a Mallorca i que han reclamat al Consell la seva col·laboració per garantir que, finalment, puguin beneficiar-se del nou marc legislatiu. D’acord amb el conseller, “el sistema, a més de protegir enfront de la competència deslleial, ajudarà a millorar la informació i reputació d’aquests productes entre els consumidors, impulsarà les exportacions i permetrà salvaguardar l’ocupació lligada a aquests sectors”.
En aquest context, la directora insular d’Artesania, Marta Català, ha explicat que “tot i que la tela de llengües gaudeix d’una reputació i una fama europees i a vegades mundials, fins ara els productors no han tingut una protecció de la UE que vinculi l’origen i la reputació dels seus productes a la seva qualitat”. Ara, ha assegurat, “estaran més protegits de les falsificacions”.
El sistema europeu, que Brussel·les pretén que entri en vigor el 2024, substituiria els esquemes nacionals d’indicacions geogràfiques que ja existeixen a 16 estats membres, inclosa Espanya, per a productes industrials i artesanals, per la qual cosa la protecció s’aplicaria en tota la UE i els fabricants no haurien de sol·licitar-la en cada país.
De manera paral·lela, el Consell de Mallorca treballa en l’expedient que culminarà amb la declaració de BIC de la tècnica amb la qual es fa la tela de llengües mallorquina.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina