X

El descompte en el carburant dispara la tensió entre petites i grans empreses

La possibilitat d'anar a una aturada patronal es troba damunt la taula

02/04/2022

El descompte en el carburant dispara la tensió entre petites i grans empreses

16

El descompte obligatori introduït pel Govern en la compra del carburant ha generat una forta polèmica dins del sector de les estacions de servei, i ha avivat les tensions internes entre les grans petrolieres i la resta de benzineres. La “guerra de preus” n’ha estat la protagonista. Mentre Repsol, Cepsa i BP -els tres operadors amb més estacions del país en aglutinar un 48% del total- apliquen descomptes fins i tot superiors als 5 cèntims exigits pel Govern, Les estacions independents, automàtiques i franquiciades han alçat la veu per a alertar que només avançar els 20 cèntims per litre exigits legalment ja compromet la seva tresoreria.

La normativa dissenyada per l’executiu recull que, d’aquesta bonificació, 15 cèntims sempre correspondran a l’Estat i els 5 restants seran assumits per les gasolineres. No obstant això, en la lletra petita es precisa que no hauran d’afrontar aquest import aquelles estacions sense capacitat de refinament a Espanya i que no arribin als 750 milions d’euros de facturació. A la pràctica, això fa que només Repsol, Cepsa i BP hagin d’assumir una part del descompte, però totes les empreses han d’avançar inicialment aquest import en cada proveïment de carburant. Està previst que l’Agència Tributària retorni aquests doblers i, fins i tot, concedeixi avançaments per a no agreujar precisament els citats problemes de liquiditat a partir de la setmana vinent.

Les petites benzineres incideixen en què aquesta obligació d’avançar diners suposa un cop de gran importància per a la seva liquiditat. Denuncien que la norma ha estat dissenyada de tal manera que acaba beneficiant les grans companyies, que, en la seva opinió, tenen “la paella pel mànec” i han emprès una “agressiva” campanya de preus per a recuperar quota de mercat.

El refinament, clau
Darrere de la controvèrsia generada, s’hi troba un sector extremadament heterogeni: les grans companyies són presents a tota la cadena de valor perquè tenen capacitat de producció i refinament de combustible. A això s’hi suma una àmplia xarxa d’establiments de venda, mentre que el negoci de les petites consisteix bàsicament a comprar el carburant en aquestes grans franquícies. Després, el revenen a les seves benzineres. “Nosaltres compram a una sèrie d’operadors, que n’hi ha de diferents però tots ofereixen preus molt similars. Adquirim el producte i li posam un marge. En el cas de les grans superfícies, pot arribar a 30 cèntims per litre, mentre que en el nostre cas són 6 o 7”, explica a EFE el directiu d’una gasolinera de baix cost.

Són models contraposats: mentre les grans companyies destinen fortes inversions a donar un servei complet en les seves estacions i a patrocinis de tota mena, així com funcionen a llarg termini, els petits tenen el seu focus en el preu. De fet, ha guanyat pes el model d’estacions automàtiques, sense ni tan sols personal- i fan compres de combustible a curt termini, per la qual cosa la volatilitat els afecta més.

Controvèrsia per la pujada de preus
El preu del gasoil ha pujat prop d’un 25% des que va començar la invasió russa d’Ucraïna i la benzina un 14%. En els darrers dies, s’ha especulat amb què les pròpies estacions de servei varen augmentar encara més els seus imports just abans de l’entrada en vigor del descompte.

Un portaveu d’una de les principals petrolieres del país negava la setmana passada que la cadena hagués forçat augments de preus en els dies previs al descompte. Atribuïa l’alça en l’assortidor majoritàriament a les empreses petites.

Per altra banda, les companyies de dimensió menor reconeixen que ha existit una pujada dels preus des de fa setmanes. Neguen que estigui vinculada amb el descompte exigit pel Govern, sinó al fet que l’import reclamat pels operadors a l’hora de proveir-se de carburant ha repuntat. D’aquí el seu empipament en observar que les grans opten ara per oferir importants descomptes als seus clients i es feliciten de l’èxit de les seves ofertes. Aquest fet ha generat que l’import del carburant sigui bastant similar entre les unes i les altres.

“Ho fan perquè han vist l’oportunitat de fer-ne fora uns quants (de competidors). Això t’enxampa enmig d’inversions o amb falta de liquiditat…”, lamenta un directiu d’una estació de servei de baix cost.

Fonts de l’Agrupació Espanyola de Venedors al Detall de Carburants i Combustibles (Aevecar) varen apuntar dijous que la possibilitat d’anar a una aturada patronal es troba damunt la taula. Per la seva banda, la patronal Ceees va informar divendres que entre 100 i 150 benzineres varen optar per no obrir les seves portes pels dubtes sobre el funcionament del descompte.

02/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT