El documental “Espies en l’arena. Objectiu Espanya” s’estrena dissabte a IB3

Dissabte a les 21.30

Aquest dissabte a les 21.30 hores, IB3 Televisió emetrà el guardonat documental Espies en l’arena. Objectiu Espanya, coproduït per IB3, la productora mallorquina Quindrop, TVE, Dacsa, i dirigit per Pablo Azorín i Marta Hierro.

Espies en l’arena. Objectiu Espanya narra uns fets de la història d’Espanya fins ara no investigats. El 1943, un grup de republicans espanyols exiliats al nord d’Àfrica són reclutats per l’Office of Strategic Services, predecessora de la CIA, amb la col·laboració del Partit Comunista d’Espanya. Poc després, desembarquen clandestinament a les costes d’Andalusia per preparar el terreny de cara a una invasió aliada a Espanya, la coneguda com ‘operació Backbone’. El documental, que mescla animació, imatge real i d’arxiu, revela la història completa d’aquest tràgic succés, creuant per primera vegada fonts documentals nord-americanes i espanyoles.

Aquesta producció és un scoop històric d’espionatge durant la Segona Guerra Mundial que ha aconseguit destacats premis en àmbit nacional i internacional.

A més del premi del públic en el Memorimage, el documental Espies en l’arena. Objectiu Espanya va obtenir el premi al millor llargmetratge documental al festival Som Cinema de Lleida i la menció especial al Millor Documental de Memòria al festival Extrema’doc.

L’equip de recerca d’Espies en l’arena ha localitzat els familiars d’alguns dels participants en l’operació clandestina, ha accedit al sumari judicial dels detinguts el 1944 (custodiat a l’Arxiu General i Històric de Defensa) així com a imatges i documents inèdits d’Espanya de l’any 1943, procedents del National Archives and Records Administration dels Estats Units, i a documents inèdits de l’Arxiu Històric del Partit Comunista d’Espanya i dels Arxius Britànics. D’aquesta manera, l’equip ha pogut contrastar la documentació per conformar un relat rigorós, no exempt d’emoció.

En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i a facebook.com/IB3org. A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe i també el podreu veure al servei “A la carta”.