societat

El semàfor del Govern: cinc nivells de restriccions segons la situació epidemiològica de cada illa

Aquest dissabte entra en vigor un nou Pla de mesures excepcionals de prevenció, contenció i coordinacióEl Govern aixecarà la prohibició de fumar al carrer

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat aquest divendres un nou marc de mesures contra la Covid-19 aprovat en el Consell de Govern Extraordinari. Amb l’objectiu de clarificar quines activitats es poden fer i en quines condicions, el Govern estableix un marc de 5 nivells: del 0 al 4. El 0 és el nivell de ‘Nova normalitat’ i el 4, el nivell de màxim risc, on es preveuen confinaments. La incidència acumulada a 14 dies és un dels indicadors a tenir en compte, però no l’únic. Formentera està ara com ara en nivell 1; Menorca, en nivell 2 i Eivissa i Mallorca en el nivell 3.

La declaració dels nivells d’alerta sanitària té, com a regla general, una durada de 14 dies naturals prorrogables i comporta una avaluació continua dels risc sanitari i de la situació epidemiològica del territori afectat. No obstant això, els nivells que estableix l’acord d’avui es mantindran fins el 15 de desembre.

El nivell de cada illa determinarà el nombre de persones a les reunions (també per Nadal):

-Formentera: es podran reunir 10 persones en interior i 20 a exterior.

-Menorca: 6 en interior i 10 a exterior.

-Mallorca i Eivissa: 6 en interior i 6 en exterior.

Demà també entrarà en vigor un nou Pla de mesures excepcionals de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. El nou Pla de mesures excepcionals, que entra en vigor demà, 28 de novembre, i substitueix el que es va aprovar per acord de Consell de Govern el 19 de juny de 2020, amb les modificacions posteriors, no és un document tancat sinó que es pot actualitzar per resolució de la consellera de Salut i Consum, en la mesura en què es consideri necessari, atès que ha de ser objecte d’una avaluació contínua.

Amb la finalitat de controlar la transmissió del virus i la preservació de la capacitat assistencial del sistema de salut, en cada nivell d’alerta sanitària s’han d’aplicar les mesures establertes en el Pla, per a cada activitat en funció del seu risc concret.

El càlcul dels indicadors i l’assignació del nivell d’alerta es fa des de la Conselleria de Salut i Consum en base a dades epidemiològiques i assistencials.

Entre les moltes activitats que es regulen hi ha les reunions socials i familiars, la restauració, el consum de tabac, l’ús de platges, parcs infantils o espais recreatius de medi ambient, les festes populars, els mercats, les fires, les vetlles, la pràctica esportiva, els clubs de gent gran, les activitats culturals, i també l’activitat als centres educatius i els serveis socials.

Els serveis d’inspecció municipals, insulars i autonòmics, com també la policia local, en l’àmbit de les seves competències, sense perjudici de l’eventual sol·licitud de col·laboració a les forces i els cossos de seguretat de l’Estat, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures recollides en aquest Pla, mentre que la instrucció dels procediments sancionadors que siguin procedents correspondrà a les autoritats competents d’acord amb la legislació sectorial aplicable.

Mascareta obligatòria a la feina

Armengol ha insistit també l’enduriment de mesures en espais de treball tancats, on serà obligatori l’ús de mascareta en tots els casos, encara que es respecti la distància de seguretat i hi hagi mampares instal·lades. Només hi ha una excepció de l’obligatorietat de las mascareta: en espais laborals estancs, com despatxos d’una sola persona.

S’aixeca la prohibició de fumar al carrer

Sobre la prohibició de fumar en espais públics, a partir de la publicació al BOIB de la nova norma, previsiblement dissabte, es podrà fumar sempre que es pugui respectar una distància mínima entre persones d’almenys dos metres. La norma, que va ser pionera a Galícia, va entrar en vigor fa tres mesos justificant que en l’acció d’inhalar i exhalar el fum del tabac, al no tenir la mascareta posada, és també una via de transmissió del coronavirus.

Reobertura de parcs infantils

El mateix dissabte es publicarà també la norma que permetrà reobrir els parcs infantils i l’accés a les 37 àrees recreatives gestionades per l’IBANAT. Quant als parcs infantils, l’obertura serà de 7 del matí a 9 del vespre i es recuperen els protocols de neteja. També es permetrà l’organització de fires, en les mateixes condicions que els mercats.

Malgrat que a les Illes tenim una situació epidemiològica millor que altres comunitats, no ens podem relaxar”, ha insistit.

El Govern de les Illes, ha anunciat Armengol, està treballant en un pla d’ocupació extraordinari per contractar 400 persones per donar informació COVID, per ajudar en accions comunitaries a la població.


El Govern contractarà 400 informadors per fer complir les mesures anti-Covid

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Omaira 28/11/2020

    Donde dije digo, digo diego…ahora redulta señora Armengol que con la temporada de frio que tendremos,no es peligroso contagiarsecomo para llevar los niños al parque, fumar en la calle etc etc? Se supone que el virus se propaga en frio, pero en calor no ? Pero verano ya nos afixiamos llevando el bozal,que el virus venia de china, no que del gato que del perro del aire acondicionado, me parece que le falta usted como todos los gobiernos, a la verdad una verdad llena de altibajos mediocres,nosotros el pueblo, que ya estamos en sus manos, por temor a no ser multados, que no hay dinero por falta de un empleo,para pagar multas y multas,no lo digo por mi que gracias a dios trabajo y honradamente,como domestica, y sin ningún derecho a cobrar un paro, si me quedase sin empleo,perobien q de mi bolsillo pago medicinas y bien caras,ahora el gel la mascarilla etc etc..deberia cuidar de nosotras las internas, dentro de esos hogares siempre nos cuelan una abuela abuelo,son muchas horas a cambio de que?.otro tema señora Armengol, vivienda digna accequible para cuando, tanto alquiler como compra ?

Cercador |


més contingut relacionat

Onze joves denunciats a Santa Eulàlia per fer botellot a la via pública

Els agents varen arribar a lloc de Es Puig de s'Església Vella i varen interposar diverses sancions

55 nous positius de Covid-19 a Balears i cinc morts

El total de casos acumulats és de 56.135 des de l'inici de la pandèmia i de 722 morts. En aquests moments, el Servei de Salut atén 1.722 persones a causa...

Mor Antoni Caimari, fundador d’ACA i compositor de música contemporània

Ha mort a l'edat de 77 anys, ja que patia de feia un temps una degeneració física i cognitiva

El Born de Palma, un aparador per donar visibilitat als infants amb malalties rares

A Mallorca, només tres infants pateixen la malaltia de la Coffin-siris, una de les 1.300 malalties identificades a Espanya com...