El Govern i les comunitats autònomes es reuniran aquest dimecres 30 de març en la Conferència Sectorial d'Educació per a abordar la situació i les necessitats específiques d'aquests infants
Creu Roja presta atenció als infants ucraïnesos / EFE
15El Govern i les comunitats autònomes es reuniran aquest dimecres, 30 de març, en la Conferència Sectorial d’Educació per abordar la situació i les necessitats específiques dels menors ucraïnesos escolaritzats a Espanya després de fugir de la guerra al seu país, a conseqüència de la invasió de Rússia al mes de febrer.
A la fi d’aquesta setmana, entorn de 4.000 nens i nenes ucraïnesos ja anaven a escola en diferents zones del país. El passat dilluns, el conseller d’Educació i Formació Pofessional, Martí March, va assegurar que a les Illes Balears s’han escolaritzat 88 infants, tot i que la xifra augmentarà. De fet, El Govern central preveu que uns 100.000 menors ucraïnesos siguin escolaritzats a Espanya, una xifra que podria ser major o menor, depenent de quant de temps es perllongui el conflicte bèl·lic.
Aquests 100.000 menors serien una estimació realitzada sobre els 3,3 milions de refugiats que han abandonat Ucraïna segons l’Oficina Internacional de Migracions, les dades d’Unicef que calcula que el 55% de les persones que surten d’Ucraïna són menors, i el nombre d’ucraïnesos residents a Espanya.
En aquest escenari, aquest dimecres tindrà lloc una Conferència Sectorial d’Educació, amb la presència de la titular de la cartera ministerial, Pilar Alegría, i els consellers autonòmics del ram, amb l’objectiu d’abordar, expressament, les necessitats d’aquests menors arribats a Espanya. En aquesta trobada, també es preveu abordar el tema de la carrera docent.
Resposta a l’emergència
Per donar resposta a aquesta emergència, s’estima que serà necessari un reforç de professorat per atendre les necessitats de l’idioma, atès que els menors poden arribar des d’Ucraïna sense parlar castellà o amb un coneixement baix; atenció psicològica; suport educatiu; orientadors, auxiliars que els donin suport mentre adquireixen competències en castellà, etc. Igualment, fonts ministerials consultades per Europa Press indiquen que està prevista l’homologació dels títols de les mares d’aquests menors que tenen formació universitària, perquè puguin treballar en la seva professió a Espanya.
En el cas dels menors, també s’homologaran els seus estudis. Per exemple, caldrà certificar que els nens han superat l’etapa de Primària al seu país perquè puguin matricular-se en l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) el pròxim curs. Així, el Ministeri d’Educació i el seu homòleg d’Universitats, Joan Subirats, estan treballant en l’establiment dels mecanismes “urgentíssims” per a l’homologació dels títols dels refugiats d’Ucraïna.
Respecte als protocols d’escolarització de persones migrants, ja estan establerts i estructurats. En el cas dels menors procedents d’Ucraïna, el problema és l’elevat nombre de nens i les seves dificultats emocionals, a conseqüència del trauma viscut.
Segons el procediment, quan els menors arriben a Espanya se’ls integra en aules de la seva mateixa edat. A continuació, els realitzen una prova de castellà per determinar si és necessari un suport extra o una aula d’immersió. En paral·lel, s’avalua el seu nivell educatiu, per establir en el seu cas els reforços de professorat necessaris. A partir d’aquí, es treballa amb els menors en la seva integració a l’aula.
Més de 3,7 milions de refugiats
Més de 3,7 milions de persones han sortit d’Ucraïna per escapar dels combats que van esclatar amb la invasió russa, el 24 de febrer, segons Nacions Unides, que estima en més de deu milions els qui han hagut d’abandonar les seves llars des de l’inici de l’ofensiva militar russa.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu