X

El Govern reactiva els permisos per a la conciliació laboral i familiar del docents amb motiu de la Covid-19

Aquest és un dels nou acords que s'han aprovat avui per la CAIB

07/02/2022

El Govern reactiva els permisos per a la conciliació laboral i familiar del docents amb motiu de la Covid-19

13

El Consell de Govern ha aprovat avui una serie d’acords. Entre ells, reactivar les mesures de conciliació laboral i familiar de professors per Covid-19. Per això, s’obre la possiblitat de sol·licitar una reducció especial de la jornada de treball, de caràcter no retribuït,del 50% o del 100% de la jornada pel temps que duri la quarentena. A més, si les seves tasques ho permeten podrà prestar els seus serveis mitjançant la modalitat de teletreball.

Altres acords aprovats:

– Educació incrementa en 900.000 euros la dotació d’ajuts de menjador per atendre l’augment de demanda: aquest increment permetrà atendre 2.000 sol·licituds admeses i que no havien rebut dotació. Així, el curs 2021-2022 comptarà, amb la nova dotació, d’un pressupost total de 7,9 milions d’euros que arribarà a més de 10.000 beneficiaris.

Del total de sol·licituds admeses enguany s’havien pogut atorgar 8.186 ajuts (7.563 el curs passat) fins a exhaurir el pressupost previst, (7.000.000) mantenint la dotació més alta que s’havia destinat mai a ajuts de menjador. Així i tot, havien quedat 2.006 ajuts sense dotació. Amb l’ampliació aprovada avui s’atenen aquestes sol·licituds.

Per illes, el total de 10.192 es distribueix així el curs 2021-2022: a Mallorca n’arribaran 9.204, a Menorca 500, a Eivissa 456 i a Formentera 32.

Actualment, a les Illes Balears hi ha 185 centres públics amb servei de menjador, dels quals 149 són a Mallorca, 13 a Menorca i 23 a Eivissa i Formentera.

Els ajuts de menjador tenen per objecte atorgar ajuts als alumnes que per la situació econòmica familiar, per circumstàncies sociofamiliars desfavorables o bé per dificultats de desplaçament al centre escolar tenguin més dificultats per atendre el pagament d’aquest servei.

Aquests ajuts s’adrecen a alumnat de centres públics, concertats i de centres de primer cicle d’educació infantil que siguin usuaris del servei de menjador el curs 2021-2022.

– Aprovat el decret de llei de mesures per reduir la temporalitat en l’ocupació pública de les Illes Balears: l’objectiu és donar compliment a la Llei estatal 20/2021, de 28 de desembre, la qual pretén combatre la temporalitat en l’Administració pública, reduint-la per sota del 8 %, i afavorir l’estabilització de places interines.

De fet, la Llei exigeix que el procés d’estabilització hagi acabat abans del 31 de desembre de 2024 i els processos selectius s’han d’haver ofert abans de l’1 de juny d’enguany, fet pel qual el Govern ha optat per la fórmula del decret llei.

– S’aproven de nou els permisos no retribuïts per a la conciliació laboral i familiar dels docents amb motiu de la Covid-19: aquests permisos ja varen ser vigents a final de l’any 2020 per respondre a les necessitats de conciliació derivades dels efectes de la pandèmia. La proposta preveu la reducció del 50 % al 100 % de la jornada per atendre un familiar en situació de quarantena. Es tracta d’una mesura extraordinària i transitòria per afavorir la conciliació laboral i familiar del personal docent no universitari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Entre els requisits que ha de complir el docent es troba que la persona amb la qual convisqui ha de ser: un fill menor de dotze anys o una persona que per raons d’edat, accident, malaltia o discapacitat no pugui valer-se per si mateixa i no desenvolupi cap activitat retribuïda.

En el cas de reduccions del 50 %, l’horari concret en què s’hagi de gaudir la reducció de jornada s’ha d’acordar amb la Direcció del centre, de manera que es conciliï el dret al gaudi de la reducció amb les necessitats d’atenció a l’alumnat.

A més, la proposta preveu que de manera alternativa a la reducció de jornada especial, si les tasques atribuïdes al docent ho permeten, podrà prestar els seus serveis mitjançant la modalitat de teletreball, amb autorització del director del centre, sempre que la seva absència pugui ser assumida amb els recursos humans del centre de manera que no generi la necessitat de substitució.

– Es contractaran medicaments no exclusius per als centres sanitaris per 59,5 milions d’euros: els medicaments no exclusius són els medicaments sense marca, que ja han perdut la patent i, per tant, hi ha molts laboratoris que poden oferir els principis actius sol·licitats. L’Acord marc es divideix en 771 lots, que corresponen a les presentacions més comunes usades als centres hospitalaris. L’objectiu és proveir de medicaments les farmàcies hospitalàries per poder atendre els pacients.

– Educació i el Consell Insular de Formentera signaran un conveni de col·laboració per a l’educació de persones adultes: es durà a terme mitjançant el centre d’educació de persones adultes (CEPA) durant el curs 2021-2022. La finalitat d’aquest conveni és fomentar la formació permanent de les persones adultes com un dels elements essencials per fer efectiu l’aprenentatge al llarg de tota la vida, que facilita la incorporació als diferents ensenyaments i afavoreix la conciliació de l’aprenentatge amb altres responsabilitats i activitats. Així mateix, permet a aquest col·lectiu adquirir, actualitzar, completar o ampliar els seus coneixements i aptituds per al seu desenvolupament personal i professional.

– S’aprova un decret que permetrà als consells compensar les empreses de transport regular per les mesures anti-Covid: permetrà als consells de Menorca i d’Eivissa poder pal·liar els efectes de la situació creada per la COVID-19 en les empreses que presten els serveis de transport públic regular de passatgers per carretera mitjançant concessió.

El Decret llei va entrar en vigor el dia 1 de febrer. A partir d’aquesta data les empreses concessionàries han de presentar la sol·licitud de reequilibri corresponent a l’exercici de 2021 en el termini d’un mes des de l’aprovació del Decret.

Quant a les limitacions imposades per l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, durant l’any 2021 cal destacar les que es varen aprovar mitjançant l’Acord del Consell de Govern d’11 de gener de 2021 (BOIB núm. 5, de 12 de gener de 2021), en què es va recomanar no fer servir el transport públic col·lectiu si es forma part d’un grup de risc enfront de la COVID-19; l’Acord del Consell de Govern de 5 de maig de 2021 (BOIB núm. 60, de 8 de maig de 2021), que va limitar els desplaçaments i la circulació entre les 23.00 i les 6.00 hores, per realitzar les activitats essencials que s’hi s’enumeren; i els acords del Consell de Govern de 27 de setembre (BOIB núm. 133, de 28 de setembre de 2021) i de 4 d’octubre de 2021 (BOIB núm. 136, de 5 d’octubre de 2021), pels quals s’aprova el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, que determinen: «Els serveis de transport públic de viatgers subjectes a contracte i servei públic poden ajustar el volum de l’oferta a l’evolució de la recuperació de la demanda. Les administracions competents poden establir mesures per tal de garantir un servei suficient i el funcionament correcte».

– El Govern aconssegueix un estalvi de 38.000.000 amb el refinançament del deute el 2021 i ampliarà aquest procés enguany: el 2021 ha estat l’any amb més estalvi a través d’aquest tipus d’operacions que milloren les condicions de préstecs adquirits anteriorment. Aquest procés de renegociació del deute, iniciat l’any 2015, ha permès un estalvi global de 106.000.000 al llarg de la vigència dels préstecs gràcies a la millora de les condicions i la rebaixa dels costs financers de la cartera de préstecs de la Comunitat Autònoma.

– Autoritzat el projecte per a les intervencions d’urbanització del Parc Sanitari Bons Aires: per complir els seus objectius i exercir les funcions atribuïdes, el Servei de Salut considera necessari i urgent impulsar les obres de reforma de la urbanització del recinte de l’Hospital Psiquiàtric per poder oferir una atenció sanitària integral i de qualitat.

El passat 23 de desembre de 2021 es va obrir el tràmit d’exposició pública pel qual se sotmetia a informació pública el projecte d’obres de reforma de la urbanització del recinte de l’Hospital Psiquiàtric. Una vegada transcorregut el termini d’al·legacions, correspon al Consell de Govern aprovar els projectes d’obra per a la construcció dels equipaments declarats inversió d’interès autonòmic.

El pas següent serà l’adjudicació de l’obra del recinte Parc Sanitari Bons Aires, una superfície de parcel·la de 86.402 m², per un valor de 6.068.152,21 d’euros. La reforma de la urbanització permetrà augmentar l’eficiència del recinte en les seves instal·lacions i també dotar de coherència tot l’espai lliure connectant-lo millor amb el barri de Bons Aires i amb el parc de sa Riera.

– La FUEIB esdevindrà mitjà propi de la CAIB: això suposarà una opció de contractació més eficient, a més de sostenible i eficaç, amb criteris de rendibilitat econòmica: com a mitjà propi podrà fer, entre altres tasques, les corresponents a la transferència de coneixement, així com les d’organització i gestió d’ensenyaments de títols propis universitaris la formació en els quals sigui d’especial pertinència per al desenvolupament de polítiques pròpies de la CAIB.

La FUEIB és una fundació cultural que té com a objectiu fomentar, promoure i dur a terme activitats dirigides, de manera genèrica, al foment de la cultura, l’educació i la recerca en tots els aspectes de la vida econòmica i social que puguin contribuir a millorar la societat en la qual s’emmarca la FUEIB.

 

 

07/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT