X

El Govern rectifica i elimina el castellà com a llengua vehicular

El partits del Pacte han arribat a un acord per "reforçar l’autonomia dels centres escolars"

21/02/2022

El Govern rectifica i elimina el castellà com a llengua vehicular

22

El Govern rectifica i elimina el castellà com a llengua vehicular, juntament amb el català. Els partits que conformen el Pacte de Govern (PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Unides Podem), juntament amb Gent per Formentera, han arribat a un acord per “reforçar l’autonomia dels centres escolars” en els qüestions que fan referència al model lingüístic a la Llei d’Educació dels Illes Balears. Per això, han arribat a un acord per suprimir els apartats c) i d) de l’article 133.1 de la Llei d’Educació de les Illes Balears, que fan referència a la vehicularitat de les llengües cooficials a l’ensenyament a la nostra Comunitat Autònoma i aposten perquè siguin els centres els que decideixin el model que ha de fer possible que els alumnes adquireixin les competències en les dues llengües oficials en el marc del que defineix l’article 133.3.

El motiu, segons han explicat els grups del Pacte en roda de premsa, és que durant la tramitació del projecte de llei en comissió, el Pacte havia acceptat l’esmena del PP perquè el castellà fos llengua vehicular a canvi que el PP votés a favor dels articles sobre el model lingüístic. Com que no ha estat així i el consens no ha estat possible, el Pacte ha tornat al text original que no inclou la vehiculació de les llengües.

El text es debatrà demà al Parlament. Els sindicats STEI, ANPE, UOB i Alternativa ja han anunciat que no aniran demà al Parlament, tot i la convidada del conseller March. CCOO, UGT i la FAPA sí hi seran presents.

Per la seva part, ANPE qüestiona la nova llei d’educació “perquè no soluciona els problemes dels docents”. El sindicat ANPE censura en un comunicat la llei nova d’Educació perquè no recull aspectes essencials que millorarien la situació laboral dels docents. Posen com a exemple, que no és prou clara amb el tema del finançament, que no reconeix la insularitat i que no contempla millores sociolaborals per als professors. Afegeixen, a més, que la nova normativa podria induir a la “perfilació” de places i elecció a dit de professors. El comunicat explica que existeix una dificultat greu per cobrir baixes, especialment a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, que tenen greus dificultats per incorporar docents als centres.

21/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT