El ministre de Presidència declararà el 5 de juliol en la causa que investiga l'espionatge als mòbils de Sánchez, Robles i Grande-Marlaska
Imatge d'arxiu.
14El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha citat el 5 de juliol, a les 9.00 hores, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, perquè declari com a testimoni en la causa que investiga l’espionatge al president del Govern, Pedro Sánchez, i els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, amb el programa Pegasus a través dels seus telèfons mòbils.
El titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 4 ja va interrogar com a testimonis divendres passat l’exdirectora del CNI, Paz Esteban i el funcionari d’aquest organisme encarregat d’elaborar els informes sobre les infiltracions amb el programari espia. L’instructor ha procedit així després que el Govern autoritzàs el passat mes de maig tant Esteban com els autors dels informes que van acreditar l’espionatge a declarar, en cas que Calama ho consideràs oportú.
Així mateix, el jutge ha acordat ampliar la comissió rogatòria cursada a Israel perquè una comissió judicial encapçalada per ell es desplaci fins allà per prendre declaració com a testimoni al CEO de l’empresa que comercialitza Pegasus. Calama ja va dirigir una primera comissió rogatòria a les autoritats israelianes perquè la companyia informàs sobre diferents extrems d’aquesta eina informàtica.
A més, el magistrat ha decidit aixecar el secret de sumari sense perjudici que pugui tornar a decretar-ho, si la investigació ho requereix.
ELS INFORMES DEL CNI
El jutge Calama va començar a investigar el 26 d’abril, apuntant possibles delictes de descobriment i revelació de secrets, després de la denúncia presentada per l’Advocacia de l’Estat per la infecció dels mòbils del president del Govern i la ministra de Defensa, una denúncia que va ser ampliada posteriorment després de confirmar-se també la intrusió al telèfon de Grande-Marlaska.
En aquesta primera resolució, l’instructor va aportar detalls sobre la denúncia inicial presentada per l’Advocacia de l’Estat, segons la qual, després de l’anàlisi dels dispositius mòbils del cap de l’Executiu i de la titular de Defensa realitzats pel CERT el 30 d’abril , “s’ha tingut coneixement que els mateixos van ser objecte de diverses infeccions per l’eina Pegasus, programari espia de dispositius mòbils, entre els mesos de maig i juny de 2021″.
Els informes del Centre Criptològic Nacional sobre els mòbils de Sánchez i Robles posaven en relleu que “el dispositiu mòbil del president del Govern analitzat va ser infectat per Pegasus en dues ocasions (el 19 de maig del 2021 i el 31 de maig del 2021)”, mentre que el de Robles hauria estat infectat el juny d’aquell any.
En dos casos, recollia Calama, els informes fixaven que “es va produir exfiltració d’informació”, però actualment cap dels dos telèfons no presenta “indicadors coneguts d’infecció en curs de Pegasus”.
EN PLENA CRISI AMB EL MARROC
La primera de les intrusions al mòbil de Sánchez s’hauria produït en el context de l’entrada massiva d’uns 10.000 immigrants a Ceuta entre el 17 i el 18 de maig del 202,1 que precisament va portar Sánchez a visitar aquest segon dia la ciutat autònoma, així com Melilla, amb el ministre dInterior.
A més, el 18 de maig va ser quan el Marroc va cridar a consultes a la seva ambaixadora a Madrid, Karima Benyaicha, la que s’havia convocat a Exteriors per protestar pels esdeveniments a Ceuta. El mateix dia 19, Sánchez era a una sessió de control al Congrés dels Diputats.
La segona hauria tingut lloc quan el president del Govern es trobava amb el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, a Alcalá de Henares amb motiu de la XIII Cimera Hispano-Polaca. Aquell dia, el Marroc va publicar un comunicat en què va indicar que la crisi diplomàtica estava motivada per la postura del Govern respecte al Sàhara, no pas per l’acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.
Precisament, aquest darrer va declarar l’1 de juny del 2021 com a imputat davant el jutge Santiago Pedraz a l’Audiència Nacional per la querella presentada per l’Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEH) per genocidi, i hores més tard va volar de tornada a Algèria.
Quant al telèfon mòbil del ministre d’Interior, el Govern va informar després que Grande-Marlaska va patir dos atacs el mateix juny del 2021. Al primer d’ells li van ser sostrets 4 megues i al segon, un volum molt més important d’informació, 6,3 gigues.
L’anàlisi dels terminals d’altres membres del Govern també va poder determinar un intent d’infecció del telèfon del titular Agricultura, Luis Planas, que va resultar fallit, i es va produir igualment el juny de l’any passat.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular