Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Persones com Rafa Cortés, Isona Passola, Toni Bestard o Biel Mesquida parlen del seu company
El món del cinema i de la cultura plora la mort del director Agustí Villaronga. Les reaccions d’admiració cap a la trajectòria i la figura d’aquest mallorquí universal, autor d’obres tan reconegudes com ‘Pa Negre’, deixen clara la magnitud del personatge.
Agustí Villaronga debuta el 1987 amb la pel·lícula “Tras el cristal”, un film que va ser seleccionat ja a la Secció Oficial del Festival de Berlín i guardonat amb el Premi Sant Jordi i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Era tan sols l’inici d’un camí ple de reconeixements per al cineasta mallorquí més important. El director de cinema Rafa Cortés afirma que “és un dels grans talents del cinema mundial des de la seva primera pel·lícula i amb una trajectòria absolutament personal i fascinant, a més hem tengut la inmensa sort que neixes a Mallorca i jo personalment he tengut la sort de coneixerlo”.
El seu segon llargmetratge, “El niño de la luna” va aconseguir una desena de nominacions als Premis Goya i guanya el Premi al millor guió original. L’any 2000 “El mar”, rodada a Biniali, rep el premi Manfred Salzberg del Festival de Berlín i dues nominacions als Goya, una adaptació de l’obra de Blai Bonet, amb el guió del seu gran amic, l’escriptor Biel Mesquida. Mesquida explica que la seva capacitat per adaptar obres literàries era “una meravella” i diu que “a partir d’una obra mestra literària feia obres mestres cinematogràfiques”.
Amb les seves darreres obres, “Pa negre” o “El ventre del mar”, Villaronga es consolida com a referent del cinema català, espanyol i europeu. “Pa Negre” marcà un abans i un després. La productora de la pel·lícula “Pa Negre”, Isona Passola diu que la gran característica que va portar a Villaronga cap a l’art del cinema era “un gran sentit compassiu contra la injustícia i sempre estava pendent dels més febles”.
“Pa Negre” és el film en català més premiat de la història dels Goya i es converteix en la primera pel·lícula en català seleccionada pe als Oscar. De fet l’actor Sergi López que va participar a aquest film encara recorda aquest director “amb molt d’amor i com una persona amb una capacitat d’estimar molt gran, no aturava de donar-me les gràcies per haver acceptat participar dins el projecte, era una persona molt amable i entranyable”.
“El Ventre del mar” del 2020, és l’últim film estrenat. Coproduïda per IB3, Villaronga rep el Premi de la crítica a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Moscou i 6 premis al Festival de Màlaga. El director de Fotografia de “El ventre del mar”, Blai Tomàs descriu a Villaronga com “una persona molt generosa i amb molta llum”.
S’espera que la seva última cinta, “Loli Tormenta”, rodada el 2022, pugui arribar al públic enguany. El director de cinema mallorquí Toni Bestard destaca la figura de Villaronga com un dels cineastes més importants dels anys 80 juntament amb Pedro Almodóvar.
La darrera aparició pública d’Agustí va ser al desembre quan rebé la Medalla d’Or dels Mèrits de les Belles Arts atorgada pel Ministeri de Cultura. Abans el 16 de desembre del 2021 va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. El 2011 obtingué el Premi Ramon Llull que atorga el Govern de les Illes Balears.
Agustí Villaronga, un cineasta lligat a la terra
Mor als 69 anys el director de cinema mallorquí Agustí Villaronga
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina