IB3 concentra bona part de les dones que treballen a redaccions esportives, entre la manca de referents, l'estigmatització
58El programa “Esports 3″ de dia 8 de març ha estat un format especial dedicat a les dones per reivindicar el seu rol dins el món de l’esport.
Les periodistes de la redacció d’esports d’IB3 ràdio, Marta Montoya, Marta Sanpas i Magda Estelrich, han compartit tertúlia amb la periodista d’esports de Diario de Mallorca, Elena García. García fa 12 anys que es dedica a aquesta professió i reconeix que el sector ha evolucionat: “Cada vegada som més dones en el periodisme esportiu i l’exemple més clar el tenim a les redaccions d’esports d’IB3 Ràdio i IB3 Televisió on el nombre d’homes i dones és pràcticament el mateix“. La periodista també ha reconegut que encara hi ha persones que s’estranyen que sigui ella la que segueix l’actualitat del RCD Mallorca: “Els companys ho tenen més assumit, però sovint jugadors o entrenadors encara et miren diferent quan veuen que ets l’única dona que els fa preguntes en una roda de premsa”.
Les quatre periodistes han coincidit en la manca de referents i el rol tan estigmatitzat que les dones tenen dins aquesta professió: “Les dones han estat sempre a peu de camp o fent entrevistes al post partit. No hem sentit dones cantar gols i continua sonant estrany sentir-ne”. Marta Montoya, Marta Sanpas i Magda Estelrich han narrat partits de futbol i altres esports en directe per IB3 Ràdio i són de les poques veus femenines que han tengut l’oportunitat de fer-ho a escala nacional. Sanpas ha recordat que “abans de començar a narrar a un estadi hi ha molta gent esperant que arribi un home, ja que donen per suposat que jo no narraré i faré els comentaris al seu costat”.
Dins els clubs esportius costa molt trobar una dona que en sigui la presidenta o n’ocupi un lloc de poder. Maria Antònia Perelló és la presidenta del Club de Voleibol Manacor i és conscient que el món del voleibol té les portes més obertes a les dones que no altres esports com el futbol: “El nostre esport té menys repercussió i per això les dones hi som més presents”. En canvi, en les altes esferes, Perelló reconeix que les dones no tenen la confiança necessària per ser-hi: “A la part de presidència o administració encara som molt enrere”.
En aquesta mateixa línia, al programa també hem sentit Saray Morgado, entrenadora del sènior insular masculí del Club de Bàsquet Son Servera. A la lliga ACB, la màxima categoria del bàsquet masculí, no hi ha cap dona dirigint un equip, però encara sorprèn més que a la màxima categoria de bàsquet femení, només n’hi ha una. D’aquesta manca d’oportunitats n’ha parlat Morgado que també és l’única primera entrenadora del grup on competeix el seu equip: “Alguna vegada quan he d’entregar les fitxes als àrbitres em confonen amb una delegada” ha explicat. “No he rebut faltes de respecte per part dels jugadors, però el fet de ser dona fa que em costi el doble tenir autoritat”.
Al programa també s’ha tractat el rol de la dona aficionada encara molt minoritzada als estadis de futbol. Catalina Cirer, sòcia del RCD Mallorca ha recordat que quan va començar a anar al camp era de les poques que no acompanyava el seu marit: “Les dones hi anaven per no quedar-se a casa. En el meu cas, en canvi, és el meu marit que m’hi acompanyava a mi, ja que l’afició pel futbol ja em venia per part de mare”. Cirer, exbatlessa de Palma, també ha afirmat que abans el preu de l’entrada per homes i dones era diferent i fins i tot el color del carnet. “No podia tolerar-ho, jo volia sentir-me una seguidora de futbol normal”.
Totes aquestes dones vinculades al món de l’esport han posat sobre la taula les desigualtats de gènere que presenta l’àmbit esportiu i la necessitat de reivindicar-ne el paper dia a dia.
Escolta aquí el programa a IB3 Ràdio