X

El Museu de Manacor, el primer de les Balears amb un pla d’accessibilitat universal

El projecte integral per democratitzar el patrimoni també intervendrà als jaciments de Son Peretó, L'Hospitalet Vell i Molí de'n Fraret

23/03/2021

El Museu de Manacor, el primer de les Balears amb un pla d’accessibilitat universal

María José Rivas, conservadoar del museu; Mateu Mercè, regidor de Cultura i Magdalena Salas, directora del museu

21

El Museu d’Història de Manacor fa passes fermes per esdevenir el primer de les Illes que implanta l’accessibilitat universal, des de la física, a la visual i cognitiva. Avui dia, existeixen pocs museus a l’Estat espanyol amb plans tan ambiciosos d’accessibilitat, com que el ha aprovat el museu muncipal.

El pla pioner pretén “democratitzar”, en paraules de la directora del Museu, Magdalena Salas, tots els fons i col·leccions de la Prehistòria i la Història Antiga que s’exhibeixen a la Torre medieval dels Enagistes- seu principal del museu manacorí- i adaptar-se als temps Covid amb més recursos en línia. Salas, directora del museu recorda que el de Manacor serà “pioner” per arribar i expandir la cultura dins el muncipi i més enllà.

El projecte també vol visibilitzar amb itineraris arqueològics accessibles, els jaciments del municipi vinculats al museu, com el de Son Peretó i el poblat talaiòtic de l’Hospitalet Vell. Per exemple, els textos dels panells dels jaciments s’adapten a les pautes anomenades de “Lectura Fàcil”. María José Rivas, conservadora del museu, explica a Mallorca “manquen jaciments arqueològics” amb itineraris que siguin accessibles a tothom

Al llarg d’enguany, una de les actuacions més immediates són la instal·lació d’un ascensor, que connecta les dues plantes de la Torre dels Enagistes, així com la creació d’un itinerari accessible als jardins exteriors i àrees de descans. Mateu Marcé, delegat de Cultura a l’Ajuntament de Manacor, reivindica els museus “oberts a tothom, la cultura és un dret per a totes les persones”

Durant els darrers 15 anys el Museu d’Història de Manacor ja ha tengut iniciatives en accessibilitat per oferir un museu obert a tothom. Exemple d’això són els programes de voluntariat en les excavacions i en l’obertura del molí d’en Fraret, la implantació de jocs per als infants. Així mateix, el 2018 es va renovar el web del museu www.museudemanacor.com,  amb la intenció de convertir-lo en un lloc accessible dins l’espai virtual que comparteixen milions d’internautes i també des de qualsevol dispositiu mòbil.

L’execució del pla d’accessibilitat és de 3 anys amb un dels eixos estratègics, enfocat als centres educatius. De fet, la directora ha anunciat que el museu s’aproparà a les escoles de Porto Cristo, S’illot i Son Macià amb propostes pedagògiques per treballar dins l’aula.

Fins ara s’ha millorat l’accessibilitat de l’edifici de la Torre dels Enagistes, seu principal del Museu amb la il·luminació dels espais expositius, la uniformitat dels paviments, un espai de joc per als infants a cada sala i s’ha adaptat el taulell de la recepció per a persones amb cadira de rodes, entre d’altres.

El Museu també s’ha obert a les xarxes socials per aprofitar les possibilitats que ofereixen; ha iniciat relacions amb col·lectius amb discapacitats com ONCE, Estel de Llevant, FSIB o Aproscom. S’ha creat una col·lecció virtual d’objectes a Sketchfab.

23/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT