X

El paper de la religió a l’escola, a debat

Tres experts de la UIB debaten sobre la relació entre escola i religió

17/02/2024

El paper de la religió a l’escola, a debat

34

La Constitució reconeix el dret a l’educació i, alhora, el dret de les famílies a decidir la formació moral i religiosa dels seus fills. És un dels arguments a favor de mantenir l’optativa de religió a les escoles públiques, tot i que Espanya sigui un estat aconfessional. “Espanya no té una religió oficial, però la Constitució sí que fa referència al fet que l’Estat mantindrà les relacions de cooperació amb les diferents confessions, principalment amb la catòlica“, detalla la professora de Dret Constitucional de la UIB, Maria Ballester.

“L’educació no es pot basar en el desig repetitiu de les famílies de fer que els fills siguin idèntics a ells mateixos“, considera l’antropòleg i professor de Filosofia de la UIB, Alexandre Miquel, qui defensa que la religió “ensenya a acceptar; mentre que l’educació ensenya a pensar”. “La religió no parla de coses innocents: parla del concepte d’home o dona, del concepte de sexualitat, del de llibertat o de la vida i de la mort”, afegeix.

Per al catedràtic en Història de l’Educació, Bernat Sureda, l’estat espanyol ha tingut poca presència pública en la construcció del sistema escolar al llarg de la història. “A causa d’això, l’Església va assumir aquest paper que no tenia, i això implica la renúncia a una escola laica“, considera.

Els tres experts coincideixen a assenyalar que el debat obert sobre el pes de la religió a l’escola planteja, precisament, quin ha de ser el paper de l’escola. “L’escola és una garantia on s’ensenyen uns valors comuns que mostren la diversitat, no pot ser una corretja de transmissió de les idees de les famílies“, tanca Sureda.

“Totes les idees i la filosofia caben a l’escola, però les religions com a institucions amb un poder separat i unes estructures opaques, què pinten a l’educació pública?”, es demana Miquel.

Notícies relacionades >

17/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT