X

El parc fotovoltaic de Santa Margalida, primer d’Espanya obert a la participació local, aconsegueix la inversió en 45 dies

L'aportació ha estat realitzada per 168 inversors de tota Espanya, 35 de les Illes Balears. Segons la Conselleria de Transició Energètica és una gran passa en la "democratització de l'energia"

22/01/2022

El parc fotovoltaic de Santa Margalida, primer d’Espanya obert a la participació local, aconsegueix la inversió en 45 dies


La dependència aclaparadora als combustibles fòssils de les Balears: només el 0,62% de l’energia és renovable

En just 45 dies el projecte del primer parc fotovoltaic obert a la participació local de tot l’Estat espanyol, que es desenvolupa a Santa Margalida, ha aconseguit la inversió necessària de 809.360 euros.

L’aportació ha estat realitzada per 168 inversors de tota Espanya, 35 de les Illes Balears, amb una inversió mitjana de gairebé 5.000 euros, ha informat aquest dissabte la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

La planta fotovoltaica rebrà el nom de “Santa Eulàlia” i consisteix en una planta doble de 9,626 MWp que es connectarà a la xarxa elèctrica de mitjana tensió des d’una finca rústica del polígon 14 de Santa Margalida. En total, tindrà una extensió de 5 hectàrees.

El parc solar estarà format per dues instal·lacions idèntiques de 4,813 MWp cadascuna, Santa Eulàlia I i Santa Eulàlia II. Aquestes instal·lacions són de titulars diferents i disposen de punts de connexió diferents i independents a les xarxes de distribució.

L’oferta d’aquest parc, dividit en dos, era de 809.360 euros, la qual cosa suposa un 40% de participació en la societat.

La conselleria destaca que, gràcies a l’esperit que ha establert la Llei de canvi climàtic i transició energètica i la seva voluntat de democratitzar l’energia, el 20% del retorn econòmic es quedarà a les Illes Balears.

Els veïns de Santa Margalida van tenir prioritat durant 15 dies per a adherir-se a aquesta inversió. Una vegada finalitzat aquest termini, es va ampliar als municipis limítrofs: Artà, Petra, Ariany, Maria de la Salut, Llubí i Muro.

A continuació es va ampliar a la resta de la comunitat autònoma i després, a la resta d’Espanya.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat la importància de socialització d’aquesta mena de parc per a continuar aprofundint en el procés de “democratització” de l’energia que s’està posant en marxa a Balears.

“La participació local és essencial en el nou model energètic: deixem de tenir una o dues centrals tèrmiques en el territori per passar a tenir moltes instal·lacions renovables”, ha declarat.

El camí que s’inicia amb aquest parc és “molt important” ja que permet a la ciutadania del municipi de Santa Margalida invertir en una planta de generació renovable i obtenir beneficis d’aquesta inversió, revertint aquests beneficis prioritàriament al territori on s’instal·la el parc.

Malagrava, a més, ha destacat que “és una gran notícia que el primer parc obert a la participació local hagi rebut el finançament ofert en 45 dies; això demostra la implicació de la ciutadania en la necessària democratització de l’energia”.

D’aquesta manera, “es passa d’un model on únicament hi havia un solo generador d’energia grisa a un model en el qual l’energia verda distribuïda, a més, reparteix els seus guanys entre petits inversors: és un canvi de model que no es dona en cap altre lloc”, ha subratllat.

Aquest projecte de socialització s’està duent a terme amb el desenvolupador Jordi Quer, de G-Ener-Inti Energia; Berta Fernández Lorenzo, de Project Developer de Enerparc, encarregada de posar en marxa el parc; i Adrián Bautista, CEO de FUNDEEN, una plataforma FinTech que permet als ciutadans interessats invertir en projectes mediambientalment sostenibles.


Balears generarà el 15% d’energies renovables a finals de 2022

22/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris