X
23

El projecte pioner de les Balears per generar energia amb les ones topa amb el Ministeri per la seva ubicació

El Clúster Marítim de les Illes vol desenvolupar aquest projecte undimotriu a la zona de Ciutadella, però no és apte, segons la delimitació feta pel Ministeri

16/11/2023

El projecte pioner de les Balears per generar energia amb les ones topa amb el Ministeri per la seva ubicació

Jordi Mora (PIMEM), la presidenta del Clúster Marítim, Iolanda Piedra, José Luís García (CCOO) i Lorenzo Navarro (UGT) el passat 7 de novembre per presentar el projecte undimotriu.

El projecte pioner  per generar energia a través de les ones és inviable tal com està previst. El principal problema és la seva ubicació. El Clúster Marítim de les Balears té intenció de construir la infraestructura a Ciutadella, una àrea no apta segons la zonificació feta pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el passat febrer.

El Ministeri ha establert només dues zones aptes al conjunt de les Balears per desenvolupar projectes d’energia eòlica o undimotriu, com és el cas. Totes dues àrees es troben al nord-est de l’illa i cap al ponent, on està projectada la instal·lació a hores d’ara.

És una iniciativa del Clúster Marítim de les Balears, en col·laboració amb la UIB, i una vintena d’entitats de 7 països de la Unió Europea. És el primer projecte d’energia undimotriu de les Balears i permetria abastir un miler d’habitatges familiars durant un any. Consisteix en una granja de 70 turbines que generaria uns 3,4 gigawats hora l’any gràcies a la força de les onades de la mar.

Una iniciativa que es presentarà a la Comissió Europea per obtenir ajudes del programa Horizon Europe destinat a la implementació d’aquests sistemes d’energia renovable. En cas de ser escollit, obtendria 20 milions d’euros dels 27 que costaria tot el projecte.

Notícies relacionades >

16/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT