X

El pla anticovid per a Pasqua: reunions de quatre persones i mantenir el toc de queda a les 22h

El Ministeri de Sanitat recomana a les comunitats autònomes el tancament perimetral durant les vacances de Setmana Santa i desaconsella “expressament” la celebració de trobades socials en els domicilis o en altres espais tancats amb no convivents

04/03/2021

El pla anticovid per a Pasqua: reunions de quatre persones i mantenir el toc de queda a les 22h

Foto: EFE

11

La Comissió de Salut Pública ha acordat que de cara a la Pasqua les comunitats autònomes es tanquin perimetralment i fixin el toc de queda de 22.00 a 06.00 hores, a més que limitin les reunions en espais públics o privats a un màxim de quatre persones. En aquest sentit, les Balears ja es troben amb la restricció de mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 06.00 hores.

Són algunes de les mesures acordades per la Comissió, que hauran de ser ratificades dimecres que ve pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, segons ha informat aquest dijous el Ministeri de Sanitat.

Sobre el tancament perimetral, el Govern ha explicat que “en els pròxim dies s’ha de continuar avaluant amb més profunditat”. La Conselleria de Salut comparteix que s’han de prendre mesures contra la covid durant la Setmana Santa i ha posat d’exemple els controls als ports i aeroports.

El document del Ministeri, que s’haurà de ratificar encara en el Comitè Interterritorial de Salut on estan presents totes les comunitats, inclou com a recomanació desaconsellar “expressament” la celebració de trobades socials en els domicilis o en altres espais tancats amb no convivents.

El text demana evitar “viatges no necessaris” i insta a les autonomies “no baixar el nivell d’alerta” des de les dues setmanes prèvies a l’inici de Setmana Santa “encara que els indicadors siguin favorables” i “mantenir les mesures establertes en aquest moment”.

Així, la mobilitat estaria limitada pel tancament perimetral de totes les comunitats autònomes, encara que amb les excepcions ja regulades per l’actual Estat d’Alarma, com el “retorn al lloc de residència habitual o familiar” o les causes de força major. Es recomana, al seu torn, que en els casos subjectes a aquestes excepcions es realitzi una PCR o test d’antigen abans del viatge o a l’arribada.

En aquest sentit, els residents balears que viuen a la Península podran tornar a les Balears per Setmana Santa presentant una PCR negativa feta en origen 72 hores abans del viatge. Una prova que és gratuïta a diferents clíniques que el Govern té concertat. Una altra opció que també tenen els residents és realitzar-se un test d’antigen a l’arribada al port o aeroport.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha indicat que les Illes compliran els acords d’obligat compliment que el Ministeri de Sanitat i les CCAA acordin en relació a limitar la mobilitat dels estudiants universitaris durant Setmana Santa. “Si l’acord és d’obligat compliment, l’assumirem”, assenyala Gómez. No obstant això, la consellera ha traslladat a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que a Balears “hi ha un filtre” degut a les PCR gratuïtes per a residents que tornen a les Illes.

Gómez ha insistit que la nostra comunitat és un territori “particular” pel fet de ser un arxipèlag, per la qual cosa ha considerat que s’ha de tenir en compte a l’hora de prendre les mesures. No obstant això, ha destacat que s’ha de treballar de manera conjunta amb la resta de comunitats de cara a les festes de Pasqua.

Restricció d’aforament en reunions a un màxim de “4 persones”

D’altra banda, Sanitat i les comunitats han optat per no celebrar esdeveniments massius “de qualsevol índole que impliquin aglomeració o concentració de persones”. “Les cerimònies en espais tancats seguiran les normes d’aforament i altres mesures establertes segons el nivell d’alerta de cada comunitat autònoma”, sosté el text.

Juntament amb aquestes limitacions, es planteja una restricció d’aforament en reunions a un màxim de “4 persones” tant en interiors com exteriors. Igualment, es desaconsella “expressament” la celebració de trobades socials en els domicilis o en altres espais tancats amb no convivents.

A més, es considera “pertinent” fer una campanya institucional per a evitar la relaxació de comportaments sota el nom ‘No “salvem setmanes”, salvem vides’. “Aquest esforç ha d’incloure la integració en les estratègies de comunicació d’elements dirigits a reduir l’impacte de la “fatiga pandèmica” en les mesures de control i plantejar els escenaris de risc previstos incloent l’esperança que aporten els bons resultats de les vacunes utilitzades per al control de l’epidèmia”, conclou el text.

04/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT