X
16

El PP demana als barons socialistes de Castella-la Manxa que diguin no a la reforma del delicte de sedició

Cuca Gamarra ha instat García Page a defensar la unitat d'Espanya i a desmarcar-se de qualsevol revisió legislativa

15/11/2022

El PP demana als barons socialistes de Castella-la Manxa que diguin no a la reforma del delicte de sedició

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha fet aquest dimarts una crida als barons socialistes “que diuen defensar el socialisme enfront del sanchisme” per paralitzar, de manera conjunta, la derogació del delicte de sedició: “És el moment de passar de les paraules als fets”, ha asseverat.

En declaracions als mitjans de comunicació a Toledo, a les portes de les Corts regionals, Gamarra ha emplaçat aquells barons del PSOE que es posicionin públicament en contra de la reforma del Codi Penal i a conformar una majoria parlamentària en el Congrés dels Diputats que freni aquest “deliri democràtic”.

En concret, la dirigent popular ha apel·lat directament “a la consciència” del president de Castella-la Manxa i secretari general del PSOE a la regió, Emiliano GarcíaPage, a qui li ha preguntat si permetrà que tiri endavant l’eliminació del delicte de sedició perquè, si no fa res, li ha avisat, serà “tan còmplice i tan responsable”, com el president del Govern, Pedro Sánchez.

Així, la portaveu del PP en el Congrés ha demanat als nou diputats de Castella-la Manxa que se sumin a aquesta majoria de “constitucionalistes” per frenar la derogació del delicte de sedició “que camina, a més, cap a una reforma també del delicte de malversació“, ha advertit.

En qualsevol cas, ha avançat que si aquesta crida del PP no es fa ressò entre els barons socialistes serà el president del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, qui “revertirà” totes aquestes modificacions del Codi Penal per “enfortir a l’Estat, tipificant el delicte del referèndum il·legal i recuperant el delicte de sedició” si finalment aconsegueix la presidència del Govern després de les pròximes eleccions.

Gamarra també ha descartat que el PP vagi a sumar-se a la moció de censura que reclamen Vox i Ciutadans perquè les mocions de censura “es plantegen per guanyar-les i no per enfortir al Govern” i ha vaticinat: “Seran els espanyols a les urnes els que duguin a terme aquesta moció de censura a Sánchez”, que “no oblidaran” aquestes mesures del cap de l’Executiu “amb la condició de romandre en el poder”.

La resposta de García-Page

El president manxec, Emiliano García-Page, per la seva banda, ha assegurat que tendria molt difícil arribar a un acord amb Esquerra Republicana en aquest sentit. Segons el seu parer, la gravetat dels fets residia en els mateixos objectius independentistes.

GarcíaPage ha afirmat que no coneix els detalls de la modificació del delicte de malversació, però ha precisat que “una cosa és el què i una altra el perquè, i quan el perquè es fan les coses respon a interessos bastant difícils de defensar, allò que es fa, encara que tingui sentit jurídic, està ja molt “trufat“.

El president regional i secretari general dels socialistes de Castella-la Manxa ha afegit que no perd de vista “els interessos que té Esquerra, que són només els seus i, a més, són contraris als d’Espanya”.

Respecte a la petició que li ha fet el PP perquè doni instruccions als diputats socialistes perquè votin en el Congrés en contra de la reforma del delicte de sedició, GarcíaPage ha respost que no entra “en els problemes interns que tengui el PP” i ha dit que “han d’estar molt malament si esperen que el PSOE els ajudi”. “Cadascú ha de defensar el seu terreny, jo no ovacionaré als presidents del PP perquè vagin en contra de Feijóo, no em sembla que aquest sigui el camí”, ha precisat.

Gabriel Rufian defensa la reforma legislativa

ERC negocia amb el Govern reformar el delicte de malversació de manera “quirúrgica” perquè vagi lligat al nou delicte de sedició denominat “desordres públics agreujats”, segons ha reconegut el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, que ha insistit que cal distingir-lo del delicte que comporta enriquiment personal.

“No té sentit que sense haver-hi enriquiment personal o una estructura de corrupció, a Junqueras se’l jutgi per malversació”, ha dit en roda de premsa en el Congrés després d’incidir en què el debat entorn d’una esmena sobre malversació ha de vincular-se a la sedició perquè no s’utilitzi el Codi Penal “com a càstig ideològic”.

“Nosaltres no volem plantejar cap corruptela. Aquesta és la clau i l’equilibri que cal fer”, ha afegit després de ser preguntat per delictes de malversació que no tenen enriquiment personal, però sí la utilització de fons públics i comporten corrupció.

ERC, que veu factible que l’aprovació de la proposició de llei que reforma el delicte de sedició pugui estar llesta abans que acabi l’any, insisteix que “cal delimitar i definir molt més el Codi Penal per no donar lloc a interpretacions capcioses o ideològiques de jutges i jutgesses”.

15/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT