En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situa per a aquest dimecres en 81,71 euros/MWh
Imatge d'arxiu. / SHUTTERSTOCK
17El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista caurà aquest dimecres un 30,9% respecte a ahir dimarts, fins als 80,44 euros/MWh, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.
Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta en el mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l’aplicació de l”excepció hispano-lusitana’ (l’anomenada excepció ibèrica) per topar el preu del gas per a la generació d’electricitat.
D’aquesta manera, el preu de la llum per a aquest dimecres per als consumidors acollits a la tarifa regulada, el denominat PVPC, serà el més baix des que va entrar en vigor l’excepció hispano-lusitana, a mitjan juny, i el més barat des d’octubre de l’any passat.
En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dimecres en 81,71 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 136,74 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 48,37 euros/MWh, serà entre les 15.00 i les 16.00 hores.
A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que en aquesta ocasió per a aquest dimecres per primera vegada des que existeix el mecanisme llança un saldo negatiu amb -1,27 euros/MWh.
Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic van indicar que aquest ajust del gas és negatiu pel fet que el baix preu del gas en el mercat, que deixa el preu de referència per a les centrals de gas en 41,49 euros per megavat hora (MWh), molt prop del preu de referència de 40 euros/MWh del mecanisme ibèric.
Així, en considerar els ingressos derivats de les rendes de congestió de la interconnexió amb França, en un 50% destinades a sufragar el cost de l’ajust del gas, resulta aquest valor negatiu.
Amb l’aplicació del mecanisme ibèric, excepcionalment, les rendes de congestió -dirigides en principi a sufragar els costos de construcció de xarxa per a reduir la congestió- que es generin durant la seva aplicació es destinaran a minorar el cost d’ajust a les centrals de gas. D’aquesta manera, en cas que en una determinada hora el preu la interconnexió se saturi en sentit exportador, es produeix el denominat ‘desacoblament de mercats’, és a dir, apareix un preu a Espanya (més baix) i un altre a França (més alt).
En aquestes circumstàncies, una comercialitzadora francesa que compri energia a Espanya a través de la interconnexió pagarà el preu de França (més car). Mentrestant, la central espanyola percebrà el preu espanyol (més baix) i la diferència entre tots dos és la renda de congestió, que reduirà el cost de l’ajust, van explicar les mateixes fonts.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular