Aquest màxim anual es produeix en plena escalada, també, del preu del gas natural com a conseqüència de la guerra a Ucraïna
Imatge d'arxiu.
13El preu de l’electricitat en el mercat majorista s’ha disparat aquest dijous més d’un 34% fins a arribar als 341,52 euros el megavat hora (MWh), el seu tercer preu més alt de la història, en plena invasió russa d’Ucraïna.
Després d’aquesta pujada, el preu de la llum serà un 66% superior al del dijous anterior, i multiplica per més de sis l’import que va marcar fa just un any (53,24 euros).
Per franges horàries, el preu màxim per a aquest dijous es registrarà entre les 08.00 i les 9.00 hores, amb 400 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 260 euros/MWh entre les 23.00 i les 00.00 hores.
Així, el preu d’aquest dijous serà el tercer més alt de la història, només per darrere dels 383,67 euros/MWh del passat 23 de desembre, i els 360,02 euros/MWh del 22 de desembre, un dia abans.
En els tres primers dies de març, el preu de l’electricitat se situa de mitjana en 284,74 euros/MWh, un 19% més elevat que el valor de desembre, el mes més car de la història amb 239,22 euros/MWh, i més del doble (un 156% més) que el preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més elevat des que hi ha registres.
Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveixen de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.
El conflicte militar entre Ucraïna i Rússia podria provocar en les pròximes setmanes un encariment encara major dels preus de l’energia, especialment en el cas del gas, a causa del risc que les importacions russes cap a Europa es vegin frenades per les sancions imposades per la Unió Europea.
Per a esmorteir l’impacte que l’encariment de l’electricitat està tenint en els consumidors, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum fins al pròxim 30 de juny.
L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marca el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l’augment del valor dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂).