Amb aquestes contínues pujades, el mes de març apunta a ser el més car de la història
15El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista per a aquest divendres es dispararà un 16,9% en relació amb el seu registre d’ahir i tornarà a superar la cota dels 250 euros megavat/hora (MWh), en concret, fins als 263,85 euros. Es trenca així la ratxa de vuit jornades consecutives en les quals el preu del ‘pool’ s’havia consolidat per davall de la barrera dels 250 euros. De fet, en només dos dies, des de dimecres d’aquesta setmana, quan el megavat/hora es va situar en 212,44 euros, el preu mitjà del mercat majorista s’encarirà un 24,2%.
D’aquesta manera, els nivells continuen marcant registres molt alts respecte del que es pagava el 25 de març de 2021, quan el preu de l’electricitat es va situar en 66,35 euros/MWh. Això suposa que aquest divendres el preu serà un 297,66% més car que fa just un any; és a dir, gairebé quatre vegades més. Segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press, el preu màxim de la llum per a aquest divendres serà entre les 20.00 hores i les 21.00 hores, amb 300 euros/MWh, mentre que el mínim, de 226,01 euros/MWh, s’ha registrat entre les 04.00 i les 05.00 hores.
Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada -el denominat PVPC-, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a l’Estat, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament en el mercat lliure. De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha constatat que en 2021, en el marc de l’espiral alcista de l’energia, al voltant de 1,25 milions de persones van passar del PVPC a una tarifa en el mercat lliure a preu fix.
Març apunta a ser el més car de la història
El passat 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d’Ucraïna, el preu del mercat majorista estava en 205,6 euros/MWh i, des de llavors, es va produir una escalada diària del preu que va tenir el seu punt àlgid el passat 8 de març, quan la cotització es va situar en el rècord absolut de 544,98 euros/MWh.
En aquest context, el preu mitjà del mercat majorista en el mes de març se situa en 294 euros/MWh, uns 55 euros més que la mitjana de desembre de 2021, el fins ara mes més car de la història, amb 239 euros/MWh. Així mateix, del gener ençà, el preu mitjà del ‘pool’ se situa en 228,7 euros; és a dir, més del doble del registre de 2021, que va ser l’any més car, amb una mitjana de 111,93 euros.
El Govern espanyol lamenta que la UE no doni suport al seu pla
Ahir dijous, en finalitzar la primera jornada de la cimera del Consell Europeu a Brussel·les, el Govern espanyol va lamentar que la Unió Europea no doni suport al seu pla per deslligar el preu de l’electricitat al cost del gas. “Hem volgut anar tots en la mateixa direcció, però alguna decisió s’ha de prendre perquè no podem seguir amb aquesta situació. Els espanyols paguen el sobrecost o l’hem de compensar amb polítiques fiscals que tenen un impacte molt important i no resolen el problema”, va destacar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.
“Hi ha països per als quals les solucions que funcionen per Espanya no són convenients. Els Països Baixos o Alemanya tenen una estructura energètica completament diferent”, va argumentar Calviño. Per això, creu que si no es pot donar una mateixa resposta per a tothom, “l’important és coordinar-se bé”.