M%C3%89TEO%2C+TEMPS+I+NATURA%3A+Entrevistes+als+ponents+del+F%C3%B2rum+Mar%C3%AD+d%26apos%3BEivissa+i+Formentera

24 10 2019

MÉTEO, TEMPS I NATURA: Entrevistes als ponents del Fòrum Marí d’Eivissa i Formentera

Mike Fay, Miquel Sunyer, Javier Goyeneche, Von Hernández i Pierre-Yves Cousteau són alguns dels convidats del Fòrum Marí d’Eivissa i Formentera que es dugué a terme el 26 i 27 de setembre a les Pitiüses i on es va debatre sobre la conservació de la Mediterrània, les reserves marines, la qualitat de l’aigua i els plàstics.

En el transcurs del Fòrum un equip del programa Méteo, Temps i Natura va poder parlar en profunditat amb científics, institucions i associacions que hi assistiren. El resultat d’aquestes entrevistes s’ha pogut veure durant el mes d’octubre en el programa Méteo, temps i Natura i ara està disponible a la carta.

  • Mike Fay

“Estam en la pitjor situació que la humanitat ha viscut.(..) Hauríem d’haver actuat fa 50 anys i així tal vegada hauríem tengut l’oportunitat de salvar el planeta de consumir-se. Si no canviam dràsticament la manera de consumir els recursos el món serà molt diferent d’aquí a 20 anys.”

Mike Fay és un naturalista i explorador de National Geographic. La seva lluita es concreta en la conservació i, en especial, en els boscos i mars de Gabón. Ara fa feina en la conservació de les aigües del país.

  • Pierre-YvesCousteau

“La situació de la mar és molt dolenta, sobretot les àrees protegides. Hem de lluitar per ampliar les àrees protegides, canviar la forma d’energia i responsabilitzar les empreses de la seva contaminació per tal que l’economia i el desenvolupament no matin la naturalesa”

Fill de l’explorador Jacques-Yves Cousteau és un reconegut ambientalista que lidera diferents projectes científics relacionats amb el manteniment i projecció de les àrees marines protegides. És el creador de Cousteau divers, una comunitat que treballa per convertir els bussejadors en agents actius.

https://www.youtube.com/watch?v=Icbv99f0PTU

  • Miquel Sunyer

“A les Balears s’haurien d’ampliar les zones de bany amb itineraris marins tancats per protegir la mar, crear petites zones de reserves marines i combatre la pressió turística”.

Nedador de llarga distància en aigües obertes, lluita activament per a la conservació. Per això creà viesbraves.com, la primera i única xarxa d’itineraris marins del món que té com a objectiu acostar la mar a la gent amb un format respectuós.

https://www.youtube.com/watch?v=ie6yRk06_kA

  • Von Hernández

“Si el teu producte no es pot reciclar, compostar o reutilitzar no hauries de poder distribuir-los als mercats, ni repartir-lo o manufacturar-lo”.

Director de l’associació Break Free From Plastic és un destacat activista ambiental de Filipines. Lluita fermament contra la contaminació per plàstics. Break Free From Plastic es va crear l’any 2016 a les Filipines i actualment compta amb 1800 organitzacions involucrades.

https://www.youtube.com/watch?v=iFKjZybHgUk

  • Javier Goyeneche

“El món està en una situació dramàtica i el nivell de residus que generam és insostenible. Hem de començar a pensar que podem fer nosaltres pel món i no al revés, ja que si no ets part de la solució o ets del problema”.

És el fundador de la marca de moda sostenible ECOALF que fabriquen els seus productes amb materials reciclats, entre ells, ampolles de plàstic que es recuperen del fons del mar. Això ho fan gràcies a la col·laboració de 3.000 pescadors a 37 ports espanyols. Des del 2015 han recollit 400 tones de fems marí.

https://www.youtube.com/watch?v=7VniuJVJmRk

 

Aquestes entrevistes i tota l’actualitat i reflexió sobre el nostre entorn i medi natural els podeu trobar al programa Méteo, temps i natura. De dilluns a divendres, a les 13.30 h o #ALaCarta, aquí ib3.org/meteo