X

El recompte anual de ferreret confirma la consolidació de l’última localitat creada per a la conservació de l’espècie

El cens d'enguany ha comptabilitzat 28.196 larves

21/08/2022

El recompte anual de ferreret confirma la consolidació de l’última localitat creada per a la conservació de l’espècie

15

El recompte anual de ferreret, que ha finalitzat amb un total de 28.196 larves comptabilitzades, ha confirmat la consolidació de l’última localitat creada per a la conservació de l’espècie. La població manté així una tendència estable, donat el fet que, des que van començar els recomptes, la població s’ha doblegat -llavors es van calcular 13.914-.

El recompte es realitza durant els mesos de juny i juliol en cadascuna de les localitats conegudes, on s’ha fet un recompte de les larves presents. S’observa un lleuger descens en la tendència de la població, imputable a les condicions climàtiques d’enguany. Les altes temperatures poden haver provocat l’acceleració en la metamorfosi en les poblacions situades en llocs més calents.

Les dades també confirmen la consolidació de l’última localitat que es va crear a partir de ferrerets provinents del Zoo de Barcelona i que es van deixar anar en un aljub situat dins del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Aquesta localitat compta amb una població de 119 larves.

Una de les principals accions de conservació d’aquesta espècie és la creació de nous punts de reproducció. En l’actualitat, el ferreret es troba present en 37 localitats, 23 de les quals són introduïdes, suposant aproximadament una quarta part de la població total.

El cens anual de ferrerets es realitza des del Servei de protecció d’espècies i compta amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient, l’Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) i l’investigador de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Samuel Pinya.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu en els gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit en 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana. Des de l’any 1985 es duen a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d’altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions.

21/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT