%E2%80%9CEl+Rei.+Joan+Carles+I%2C+mitja+vida+a+Marivent%E2%80%9D%3A+Divendres%2C+cap%C3%ADtol+4+de+la+s%C3%A8rie+documental%3A+%E2%80%9Csecrets%E2%80%9D

Divendres a les 22.15

“El Rei. Joan Carles I, mitja vida a Marivent”: Divendres, capítol 4 de la sèrie documental: “secrets”

El divendres 27 d’agost recuperam el capítol 4, “secrets”, de la sèrie documental El Rei. Joan Carles I, mitja vida a Marivent. 

La dècada dels 2000 és la dels secrets. Joan Carles I coneix Corinna Larsen l’any 2004 durant una cacera, i inicien la seva relació sentimental i també econòmica. Junts mobilitzen projectes de gran envergadura, com la creació del Fons Hispanosaudita d’inversió. La premsa encara no en diu res, però es comença a rompre el consens sobre la figura de Joan Carles, almenys a la premsa internacional. Les revistes Forbes i Eurobussines publiquen articles sobre la fortuna del rei, que situen en els 1.790 milions d’euros. 

És en aquesta dècada quan l’empresa d’Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina organitza els fòrums d’esport i turisme que, anys després, esclataran amb el nom de cas Nóos. En total, 1,2 milions d’euros surten del Govern de les Illes Balears cap en aquesta entitat.

Les relacions de la corona espanyola amb les monarquies del golf són excel·lents, especialment amb l’Aràbia Saudita. És en aquests anys quan es produeix la licitació de les obres del tren d’alta velocitat a la Meca, que guanyarà un consorci d’empreses espanyoles. Abans d’això, el rei de l’Aràbia Saudita ingressa 100 milions de dòlars a un compte de Suïssa, a nom de la Fundació Lucum, amb seu a Panamà, amb la qual és beneficiari Joan Carles I. No és l’única fundació a nom del rei: Zagatza, amb seu a Liechtenstein, també té com a beneficiari l’emèrit. De moment, a la primera dècada del mil·lenni, són qüestions desconegudes per als ciutadans. 

 

No és així amb un altre fet destacat d’aquesta dècada, la compra del nou Fortuna, encapçalada per un grup d’empresaris mallorquins, i liderada per l’editor Pere Serra, l’hoteler Gabriel Escarrer i Josep Francesc Conrado de Villalonga. El nou Fortuna costarà 18 milions d’euros, dels quals 2.700.000 seran a càrrec del Govern de les Illes Balears. 

El Rei. Joan Carles I, mitja vida a Marivent és una sèrie documental de cinc capítols, produïda per IB3 en col·laboració amb MOM Works, que ofereix una perspectiva general de la persona de Joan Carles I i del seu regnat, les seves llums i les seves ombres, la intensa relació del rei emèrit amb Mallorca, la influència que hi va tenir i les conseqüències de la seva presència continuada a l’illa. 

El Rei. Joan Carles I, mitja vida a Marivent és una producció de MOM Works per a IB3 i s’emet divendres a les 22.15 h a la Televisió Pública de les Illes Balears. 

Aquest programa també es pot mirar en directe al web d’IB3 i el podreu recuperar al servei de Televisió a la Carta.