Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Les obres estan paralitzades a causa d'un conflicte entre les institucions involucrades
La reparació dels 14 punts negres que varen originar la gran inundació de Sant Llorenç està paralitzada per diferències entre les administracions implicades. El Consell de Mallorca, responsable de les obres, necessita un informe favorable de Recursos Hídrics, depenent de la Conselleria de Medi Ambient. Encara no s’ha invertit cap dels 4 milions i mig d’euros pressupostats. I mentrestant, el perill d’inundació és el mateix que fa 3 anys.
Dins el propi llit del torrent, el geògraf Miquel Grimalt ens explica alguns dels punts negres que varen causar la inundació i que a dia d’avui no s’han solucionat.
“Aquest pont no just no deixa passar l’aigua, sinó que fa com si fos una paret i ho retorna tot cap enrere. Aquesta paret gruixària que té damunt, de prop d’un metre, que hi podria passar una divisió cuirassada sense passar per ull, no deixa passar l’aigua amb facilitat, i finalment, branques i altres elements que puguin venir, van quedant a la part superior d’aquest pont, que és una autèntica barrera”, explica Grimalt.
La prova visual del risc d’inundació del torrent són les cases privades construïdes damunt del torrent i que el dia de la tragèdia, varen taponar l’aigua en aquesta zona i varen fer que s’acumulassin fins a sis metres d’alçada d’aigua. L’aigua va cercar per on discórrer i es va acabar desbordant pels carrers principals del centre de Sant Llorenç, provocant imatges que han quedat gravades a la memòria històrica de Mallorca.
Tres anys després de la tràgica torrentada, el risc d’inundació es manté intacte. La Conselleria de Medi Ambient no ha avalat encara les obres que ha d’executar el Consell de Mallorca. Demana més temps per resoldre un problema tan complex. Però a Sant Llorenç no convencen aquests arguments.
El batle del municipi, Mateu Puigrós, assegura que tenen constància de les discrepàncies entre els tècnics de les institucions involucrades, però lamenta que no s’hagi trobat una solució almanco pels trams més crítics del torrent.
Per la seva banda, Joan Brunet, portaveu de la plataforma d’afectats de Sant Llorenç, diu que “s’han fet coses per part de l’Ajuntament, però res que mos conforti. Si torna a haver-li el que hi va haver, tornarem rebre lo mateix o pitjor”, declara.
Una de les solucions als punts negres d’inundació a Sant Llorenç podria passar per un embassament artificial de laminació que servís per reduir la velocitat del cabal en situacions de risc.
Amplia la informació:
Alfredo Barón: “Si jo fos habitant de Sant Llorenç no estaria tranquil”
Sant Llorenç exigeix al Consell que reformi quatre dels ponts que provocaren la fatídica torrentada
Un nou estudi detecta 56 punts negres inundables a Sant Llorenç
Un any després de la torrentada continua la reconstrucció de Sant Llorenç
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina