X

El servei de logopèdia de Son Espases atén unes 40 persones amb covid persistent

En aquests moments, hi ha deu pacients, que tot i haver superar la malaltia encara pateixexen fatiga i problemes respiratoris

01/11/2021

El servei de logopèdia de Son Espases atén unes 40 persones amb covid persistent

48

Entre els efectes que deixa la Covid persistent hi ha els problemes per tornar a parlar, a xerrar, com abans de patir la malaltia. De vegades, és una qüestió de fatiga o bé de respiració. A l’hospital de Son Espases, un equip de logopedes fa feina amb els malalts per recuperar-los. En aquests moments atén a deu persones, d’entre 40 i 60 anys, de les quals només tres han aconseguit poder tornar a fer feina.

Una d’elles és na Magdalena Siquier. Es va contagiar de la Covid-19 l’octubre del 2020. Va estar 50 dies aïllada i, un any després, encara n’arrossega seqüeles. “Cada dematí em llevava pensant què em trobaré avui”, explica, “ja que era una loteria”.

Quan va superar la malaltia, es va trobar que tenia la veu molt aguda, ja que davant de la manca de força, les cordes vocals s’alcen i produeixen el que ella qualifica de “veu de falset”. Ara, tornar a xerrar s’ha convertit per a ella en tot un repte, ja que la fatiga la supera. “M’han ensenyat a tenir consciència”, diu,”i a aturar, a fer frases més curtes, cosa que em costa molt”.

Les seves sessions a l’Hospital de Son Espases van començar a principi d’estiu. Allà, mitjançant diferents tècniques, està recuperant poc a poc la veu. La parla és més important, si cap, per la feina que té, ja que és mestra de primària. “És brutal”, explica emocionada, “et sents com si tinguessis cent anys, desapareix la teva autonomia i et sents molt impotent“.

Uns quaranta de pacients post-covid

Per la consulta de Son Espases han passat fins a una quarantena de pacients, que han hagut de menester ajuda després d’estar més d’una setmana intubats a l’UCI, que és el perfil de pacient més comú que assisteix a logopèdia. Pateixen sobretot disfonia, canvi de volum i de to o paralització de les cordes vocals.

“Fem una rehabilitació mecànica”, explica la logopeda Magdalena Riera, “si tenen un problema de laringe, el tractem amb les tècniques de logopèdia i el resultat és bastant bo, són pacients als que donem d’alta”.


Yaiza, Tamara i Mireia, atrapades en la Covid persistent: “És molt dur, passes de menjar-te el món a no poder dutxar-te”

01/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT