S'estudia l'evolució de les platges a partir de les fotografies dels ciutadans
Aquest dijous s’ha instal·lat a la platja de s’Amarador, a Santanyí, el primer suport per al monitoratge de platges del sistema “CoastSnap” a les Balears. És un projecte per estudiar l’evolució de la costa a partir de fotografies que fan i comparteixen els ciutadans.
El funcionament del sistema és molt senzill. El ciutadà ha de col·locar el seu mòbil en el suport metàl·lic que s’ha instal·lat i fer una fotografia de la platja. Després, l’ha de compartir per correu electrònic amb l’adreça «coast.snap@socib.es» o a través de les xarxes socials, amb les etiquetes «@CoastSnapBal» o «#CoastSnapSamarador», que s’indiquen en el panell. El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) analitzarà totes les imatges per mesurar amb precisió els canvis que experimenti la platja.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha explicat que l’objectiu del sistema és adquirir i fomentar la producció de dades per estudiar les dinàmiques costaneres de zones arenoses i, a més, divular la ciència ciutadana.
El sistema va néixer a Austràlia i ja s’aplica a 35 països d’arreu del món. En un any, se n’obtenen els primers resultats i s’estudien paràmetres com l’evolució dels sistemes dunars, els efectes dels temporals, o les acumulacions de posidònia. Àngels Fernández-Mora, investigadora del SOCIB, ha explicat que un dels objectius prioritaris és que les dades que s’obtenguin serveixin per elaborar els plans d’adaptació al canvi climàtic.
Es preveu implantar el projecte a totes les Illes. El proper panell es col·locarà al Parc Natural des Trenc.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular