S'estudia l'evolució de les platges a partir de les fotografies dels ciutadans
Aquest dijous s’ha instal·lat a la platja de s’Amarador, a Santanyí, el primer suport per al monitoratge de platges del sistema “CoastSnap” a les Balears. És un projecte per estudiar l’evolució de la costa a partir de fotografies que fan i comparteixen els ciutadans.
El funcionament del sistema és molt senzill. El ciutadà ha de col·locar el seu mòbil en el suport metàl·lic que s’ha instal·lat i fer una fotografia de la platja. Després, l’ha de compartir per correu electrònic amb l’adreça «coast.snap@socib.es» o a través de les xarxes socials, amb les etiquetes «@CoastSnapBal» o «#CoastSnapSamarador», que s’indiquen en el panell. El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) analitzarà totes les imatges per mesurar amb precisió els canvis que experimenti la platja.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha explicat que l’objectiu del sistema és adquirir i fomentar la producció de dades per estudiar les dinàmiques costaneres de zones arenoses i, a més, divular la ciència ciutadana.
El sistema va néixer a Austràlia i ja s’aplica a 35 països d’arreu del món. En un any, se n’obtenen els primers resultats i s’estudien paràmetres com l’evolució dels sistemes dunars, els efectes dels temporals, o les acumulacions de posidònia. Àngels Fernández-Mora, investigadora del SOCIB, ha explicat que un dels objectius prioritaris és que les dades que s’obtenguin serveixin per elaborar els plans d’adaptació al canvi climàtic.
Es preveu implantar el projecte a totes les Illes. El proper panell es col·locarà al Parc Natural des Trenc.
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
Es tracta d'un britànic de 40 anys