X

‘El ventre del mar’ d’Agustí Villaronga s’estrenarà a l’Atlàntida Film Fest a l’agost

El film, rodat al Sindicat de Felanitx, s'inspira en el naufragi de la fragata francesa La Medusa l'any 1816 que el pintor francès Théodore Géricault va immortalitzar a l'obra 'La balsa de la medusa' del Museu del Louvre

20/04/2021

‘El ventre del mar’ d’Agustí Villaronga s’estrenarà a l’Atlàntida Film Fest a l’agost

Frame de la nova pel·lícula del director mallorquí que va ser rodada al Sindicat de Felanitx.

26

Admet que és el més personal i alhora més lliure dels projectes cinematogràfics en els quals s’ha embarcat fins ara. Parlam d”El ventre del mar’, la nova pel·lícula d’Agustí Villaronga sobre l’atrocitat humana que s’estrenarà a Mallorca a l’Atlàntida Film Fest aquest estiu.

A IB3 Ràdio hem parlat amb el cineasta mallorquí abans de l’estrena de la cinta -rodada aquest mes d’agost  a Mallorca- al Festival Internacional de Moscou, el pròxim cap de setmana. La fam i la bogeria a la mar gran, que ara recrea el director de ‘Pa negre’, són vigents en la crisi migratòria actual. D’aquesta manera, el director ens ha explicat que, en el muntatge de la cinta, “s’hi han introduït escenes reals d’alguns vaixells de salvament humanitari com l’Open Arms”.  Villaronga afegeix: “la història que contam té força paral·lelismes amb les centenars de persones innocents que moren a la mar mediterrània, a la recerca d’una vida millor”

El director d”El mar’ ens ha avançat que el juny viatjarà a Rotterdam i el mes d’agost, ja podrem veure la seva darrera pel·lícula a l’Atlàntida Film Fest, a Palma.

“El ventre del mar” s’inspira en una tragèdia, una història basada en fets reals: el naufragi de la fragata francesa La Medusa l’any 1816. Es tracta d’un naufragi mortal que el pintor francès Théodore Géricault va immortalitzar amb l’obra “La balsa de la medusa“, actualment al Museu del Louvre. 

Un episodi que ja recollia l’autor italià Alessandro Baricco a la seva novel·la i que Villaronga recrea entre les tines de l’antic Celler Cooperatiu de Felanitx. El director explica que “hem fet una abstracció mental d’aquells fets dramàtics. Els hem recreat dins un espai tancat com és aquesta antiga factoria vitivinícola”

El rodatge es va realitzar en només tres setmanes i amb pressupost modest. Per això, la majoria d’escenes es van rodar a l’interior del Sindicat felanitxer. Un edifici emblemàtic, malgrat el seu estat ruïnós. Aquests interiors contrasten amb els pocs plànols oberts de la mar.

Pel que fa al rerefons de la cinta, hi llegim la lluita aferrissada per sobreviure en situacions extremes. Les imatges dantesques d’aquella embarcació a la deriva són icòniques. El naufragi, davant les costes del Senegal i la manca d’embarcacions salvavides per a tothom, van obligar a improvisar una barcassa precària, on s’embarcaren 147 tripulants. Només 9, arribaren vius a la costa. El cineasta assegura que en situacions molt extremes, “els éssers humans adopten comportaments extrems. N’hi ha que esdevenen el pitjor de la condició humana i n’hi ha que treuen l’amor i la bondat més incondicional”.

La pel·lícula, protagonitzada per Roger Casamajor, Oscar Kapoya i Mumi Diallo té la participació d’IB3.

20/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT