X

El voltor negre: de l’extinció gairebé segura a la recuperació amb èxit

Actualment hi ha a Mallorca, l'única illa mediterrània on queden exemplars, 33 polls voladors i 19 parelles

03/09/2022

El voltor negre: de l’extinció gairebé segura a la recuperació amb èxit

15

La cria de voltor negre a Mallorca es manté en uns registres històrics, després d’haver finalitzat enguany amb 33 pollets reeixits. Aquests exemplars joves comencen a emprendre el vol ara, durant setembre, uns quatre mesos després d’haver nascut.

El nombre de pollets és similar al del 2019, quan es va aconseguir el màxim, 34, des que es va iniciar el recompte per primera vegada, arran de la posada en marxa del pla de recuperació. Aquest any es van xifrar 20 exemplars i es confirmava que hi havia risc d’extinció de l’espècie. Des de llavors, l’evolució ha estat positiva tenint en compte que entre 1980 i 1985 es van identificar cinc nius i no arribaven als dos pollets volats per any.

Quant al voltor lleonat, s’han comptabilitzat 21 pollets, sis dels quals han nascut en la nova zona de cria detectada, aquest estiu, més cap a l’interior de Mallorca. L’establiment d’una nova zona de nidificació podria haver estat la causa de comptar amb altres sis pollets respecte a l’any passat, quan es van comptar 24 grups que van tirar endavant a 15 pollets. Aquesta xifra és similar a la que es va registrar en els cinc anys anteriors.

Aquest és el resultat del recompte que duen a terme els Agents de Medi Ambient per al Servei de Protecció d’Espècies, i que està dins de l’àmbit del seguiment previst en el Pla Terrasse de Recuperació, Conservació i Seguiment dels rapinyaires diürns de Balears. A més, entre les actuacions del Projecte ARES II –Actuacions de recuperació d’Espècies Silvestres– s’han marcat dos pollets de voltor negre amb emissors GPS per a conèixer millor la seva biologia i els seus moviments per l’illa a la recerca de menjar i dispersió, informació que pot ser primordial com, per exemple, en temes de seguretat aèria.

Les dades d’aquest any 2022 constaten el manteniment de totes dues poblacions. No obstant això, des de Medi Ambient han demanat “tenir en compte que aquesta espècie posa un sol ou per any i les molèsties en les zones de cria poden fer fracassar la posada”. Per aquest motiu, han demanat “respectar els camins i les restriccions de pas en els espais naturals”. A més, l’últim cens de la població total de voltor negre, a l’octubre passat, va comptabilitzar 332 exemplars, el triple que 10 anys enrere, quan es van censar 123.

03/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT