La mare d'Ariana, una nina de quatre anys que pateix leucèmia, reconeix l'esforç dels professionals sanitaris i sociosanitaris per seguir endavant
“Ella estava beníssim, corria igual que les seves germanes, però un dia li vam veure que li sortien molts de cops per les cames. Al dia següent li sortia per la panxa, per l’esquena, braços, per les galtes. La vam dur al metge i a les cinc hores ja ens van dir que era molt probable que tingués leucèmia”, explica la mare de n’Ariana, Marta Jaume.
N’Ariana i la seva família eren a Suècia, terra natal de son pare, en el moment del diagnòstic. Començaren el tractament contra la leucèmia allà i als 10 dies tornaren a Palma. La notícia la reberen el juliol de l’any passat i sa mare explica els moments d’incredulitat que visqueren. N’Ariana és un clar exemple de superació.
“Ella es troba beníssim. Sap que està malalta perquè la duim a l’hospital però no ha tengut mal en cap moment. La quimioteràpia li ha afectat algun dia més que altres, però ella no està tombada en el llit. Està molt activa”, explica Marta.
Ara, a la petita de quatre anys li queden 18 mesos de tractament. Segons conta sa mare, es tracta de quimioteràpia oral a casa i anar a Son Espases cada dues setmanes per fer control d’analítiques. La família de n’Ariana està agraïda del suport de professionals que han rebut durant aquest temps. “Nosaltres encara érem a Suècia i ja ens va telefonar Aspanov per posar-se en contacte amb nosaltres per oferir-nos tot el suport. Tenim la psicòloga de Son Espases que ve cada dia quan la nina està ingressada. Hi ha en Pau, el musicòleg, també tenen pallassos. I una treballadora social que ens ajuda en tota la paperassa”.
A Son Espases, es detecten cada any de mitjana entre 25 i 30 casos nous de càncers infantils. La leucèmia i els tumors cerebrals són els que més afecten els nins, però la seva supervivència arriba fins als 85%, unes xifres que no s’assoleixen entre els adults amb la mateixa patologia. Son Espases participa també als assajos clínics internacionals i als nacionals, de fet, dos infants de les Illes han rebut immunoteràpia CAR-T a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
El 2% dels càncers infantils que es detecten a Espanya es diagnostiquen a les illes Balears.