Els hotels de Palma constaten que les reserves es frenen per l'aparició de la nova variant de la COVID-19
Aeroport de Palma./ EFE
15Comença un Pont de la Constitució amb xifres d’operacions a l’Aeroport de Son Sant Joan lleugerament inferiors a les de 2019, l’any anterior a la pandèmia. Des d’avui fins a dijous s’han programat a l’aeroport palmesà 1525 vols, la majoria nacionals. Son 240 vols menys que als mateixos dies que al 2019, però el pont aquell any va acabar dilluns i enguany acaba dimecres. Entre els que parteixen, alguns aprofiten per visitar familiars.
I per fer turisme, això sí, amb les mesures adients per evitar contagis. Els turistes alemanys que arribaven avui a l’aeroport explicaven que aquí se senten molt segurs, fins i tot més que Alemanya.
A Palma, el 90 per cent dels hotels estan oberts, amb ocupacions properes del 47 per cent. Unes xifres similars a les del 2019, segons destaca l’Associació Hotelera de Palma, que explica que en els darrers dies han vist com es frenaven lleugerament les reserves, per mor de la nova variant.
El mateix han notat en alguns hotels de la Platja de Palma. Allà, està oberta el 15 per cent dels establiments que pertanyen a l’Associació Hotelera, amb ocupacions que freguen el 70 per cent.
LA GUIA PER A VIATJAR A LA RESTA D’ESPANYA AMB EL PASSAPORT COVID:
A moltes comunitats autònomes ja regeix l’obligació de presentar el “passaport covid” per accedir a serveis com l’hostaleria, l’oci nocturn o les visites a centres sanitaris, tot i que les exigències són diferents segons els territoris. De moment no serà necessari presentar-lo a la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja i Astúries. Andalusia volia implantar-ho per accedir a centres sanitaris i residències, però no ha obtingut l’aval del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) perquè no ho incloïa la petició l’horitzó temporal. No obstant això, el Govern andalús formularà una nova sol·licitud especificant que la mesura estarà en vigor fins a Reis.
La resta d’autonomies sí que l’exigiran per a alguns serveis. Les autoritats consideren que la mesura impulsa la vacunació encara que genera controvèrsia en alguns experts, i s’impulsa en un moment en el qual la incidència per coronavirus ha augmentat 17 punts l’últim dia, fins a 234 casos per cada 100.000 habitants, amb un increment de la transmissió d’un 30% en l’última setmana. Aquí, una llista per saber a quins llocs no es pot entrar sense el certificat que acrediti estar vacunat, recuperat d’una infecció per covid en els últims 6 mesos o sense haver-se realitzat un test d’antígens en les últimes 48 hores o PCR en 72.
Aragó: Fa més d’una setmana que els aragonesos conviuen amb el certificat covid per accedir a les sales de festa, de ball i discoteques; a celebracions com noces, batejos, comunions i socials, familiars, religioses o civils a restaurants i bars, i a esdeveniments que reuneixin cinc-centes persones a l’interior o mil a l’exterior.
Illes Balears: Des d’aquest divendres, per accedir a restaurants de més de 50 places, bars de copes i celebracions on hi hagi més de mig centenar de participants s’haurà de tenir en regla el certificat covid. Ja era necessari des d’octubre per anar a discoteques i residències.
Cantàbria: De moment Cantàbria no exigeix el certificat, però això podria canviar al llarg del pont. La Conselleria de Sanitat té previst demanar ja l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TSJC) per a implantar-lo.
Canàries: El Govern de Canàries ha pactat amb les principals patronals de les illes que el propietari d’un negoci o l’organitzador d’un esdeveniment obert al públic pugui voluntàriament exigir als seus clients el certificat Covidi. A canvi, podrà obtenir un règim d’aforaments i restriccions més lax (el correponent a l’immediatament inferior al nivell d’alerta sanitària vigent a la seva illa). La decisió està pendent de ratificació per part dels tribunals, però podria entrar en vigor abans del pont. Això sí, a Canàries ja no es pot entrar sense el certificat, perquè el que sí ha començat ja és el garbellat entre els viatgers nacionals que arribin a les illes per via aèria o marítima: tots ells han de presentar un certificat de vacunació contra la covid-19, haver superat la malaltia o bé presentar una prova diagnòstica negativa.
Catalunya: El requisit del certificat covid per a restauració, gimnasos i visites a residències s’ha reactivat des d’aquesta mitjanit a Catalunya, on la Generalitat va haver de suspendre el requisit per la saturació del sistema. Ja s’exigia l’ús des del passat 7 d’octubre per entrar a locals d’oci nocturn en interiors, i des d’inicis de novembre també per a banquets, celebracions i actes que se celebrin en hotels i restaurants amb possibilitat de ball. S’estén, a més, a cinemes, teatres, auditoris i galeries comercials, però només si hi ha balls o consum d’aliments o begudes a l’interior.
Comunitat Valenciana: Des de la mitjanit d’aquest divendres serà necessari tenir el passaport covid per entrar a locals d’hostaleria, restauració, oci i entreteniment, amb aforament superior a 50 persones; a locals d’activitats recreatives i d’atzar, amb servei de restauració; a esdeveniments, celebracions i festivals de música amb més de 500 persones; visites a residències i a hospitals. Per a acreditar-ho, s’haurà de presentar el certificat en format digital o en paper, a més de la identificació personal.
Galícia: Compte amb autorització judicial per sol·licitar el passaport Covid a quatre àrees: l’oci nocturn, els albergs que vulguin usar el 100% de l’aforament, les visites als hospitals i els restaurants a l’interior, i abars i cafeteries a partir de les 21 hores. A més, a l’interior de restaurants, bars i cafeteries només poden reunir-se vuit persones en una taula, i quinze a l’exterior.
Múrcia: no es requereix el passaport Covid si no és per anar a un local d’oci o a un lloc de celebracions en el qual l’aforament sigui del 100%. No obstant això, en l’actualitat, l’oci nocturn, l’hostaleria i les celebracions a cinc municipis de la Regió de Múrcia (Abarán, Alhama, Fuente Álamo, Mazarrón i Torre-Pacheco) tenen un aforament interior reduït al 30% perquè estan risc molt alt d’incidència pel coronavirus.
País Basc: Qui viatge a Euskadi ha de saber que aquest divendres entra en vigor el decret d’Emergència Sanitària, que habilita al Govern a implantar mesures restrictives davant l’empitjorament de l’evolució de la covid-19. Encara no és obligatori presentar el passaport Covid a restaurants, ja que estan pendents de l’autorització del Tribunal Suprem. La idea era exigir-lo per accedir a restaurants de més de cinquanta comensals i a l’oci nocturn. Ara el lehendakari es planteja estendre’l a altres espais.
Navarra: L’exigència del passaport covid a Navarra per accedir a determinats establiments d’hostaleria està en vigor des del passat dissabte. Es necessita per a bars especials i discoteques, restaurants amb un aforament de més de 60 comensals i per als espectacles culturals a interiors amb consumició de menjar o beguda.
De moment, Castella i Lleó “no té urgència” a aplicar la mesura de demanar el passaport Covid i Extremadura, Madrid, Astúries i Castella-la Manxa, de moment, ho rebutgen.
Pont de la Constitució: vuit de cada deu vols operats a Balears són trajectes nacionals
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu