societat

“Els empresaris que sospitin de frau per baixes per menstruació, que sospitin d’altres malalties com la ciàtica”

El Moviment Feminista de Mallorca defensa que aquestes incapacitats temporals "no afectaran el funcionament de cap empresa"

Imatge d'arxiu.


Sindicats i entitats feministes defensen la nova Llei de l’avortament que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres i que inclou les baixes laborals per regles doloroses. Les dones que ho necessitin disposaran de tres dies d’incapacitat, ampliables a cinc, i davant la polèmica, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) recorda que “sempre seran els metges els qui autoritzin aquestes baixes”.

“Els homes i les dones hauríem de ser iguals en drets i llibertats, però els nostres cossos són diferents i tenim mals diferents. Que es reconegui com a incapacitat temporal els dolors forts de la menstruació reconeix i visibilitza un mal específic de les dones. No parlam d’una baixa per totes les dones. La perspectiva de gènere és aplicable en qüestions de salut laboral”, ha defensat la secretària d’Igualtat de CCOO a les Balears, Eva Cerdeiriña a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Un punt de vista que comparteix Cecile Parra, portaveu del Moviment Feminista de Mallorca. “Els empresaris o les persones que sospitin de frau per aquesta qüestió, que sospitin també d’altres malalties com la ciàtica. Aquestes baixes les cobrirà completament la Seguretat Social, no afectarà de cap manera el funcionament de les empreses. El que sí que afecta el rendiment és que una dona hagi de fer feina amb uns dolors i unes condicions insuportables”, ha dit l’activista.

Avortament

Una altra qüestió que inclou la nova Llei és el dret a interrompre voluntàriament l’embaràs a la sanitat pública. Actualment, a Espanya només un 15% dels avortaments es practiquen en centres de salut públics, segons dades del Ministeri de Sanitat. Unes xifres que critica Parra, del Moviment Feminista de Mallorca: “Es coneixen casos de dones que han hagut de fer centenars de quilòmetres per avortar, o que se’ls ha negat fer-ho en un centre públic. Segons les estadístiques, hi ha comunitats on no s’ha practicat mai cap avortament a un hospital públic”.

No és el cas de les Balears, on se supera amb escreix la mitjana, amb un 63% de les interrupcions de la gestació fetes a hospitals públics, la comunitat autònoma amb una proporció més alta.

 


 més info Igualtat assegura que la Seguretat Social assumirà les baixes per permisos menstruals
 més info L’IVA superreduït del 4 % dels productes per a la regla queda fora de la nova Llei de l’avortament

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Jornada de reconeixement de raça de cans eivissencs

Avui dia n'hi ha gairebé 2.500 d'inscrits en el Llibre de Raça del Ca Eivissenc.

El mes de juliol porta el 100% d’ocupació en alguns allotjaments Sant Antoni

Alguns establiments afirmen haver recuperat els preus de 2019, i fins i tot haver-los incrementat fins a un 10%.

Presó provisional per als dos detinguts a una operació antidroga a Son Gotleu

Havien passat a disposició judicial aquest dissabte horabaixa