Representants de les principals cadenes hoteleres de Mallorca han participat en un debat hoteler on han exposat la situació actual i els reptes de futur del sector
La falta de professionals al sector turístic ha estat una de les qüestions tractades al debat hoteler celebrat a Palma amb representants de les majors cadenes hoteleres de les Illes Balears. El dèficit de treballadors marcarà una temporada que es preveu, apunten els empresaris del sector, molt positiva. La solució, però, ha dit la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, no passa tant per pujar salaris, sinó per incrementar l’oferta formativa i millorar l’accés a l’habitatge.
Continuen faltant professionals
La manca de professionals és, diuen els hotelers, un problema global, també en l’àmbit internacional. Qui més qui manco, asseguren, està tenint dificultats per completar les plantilles amb vista als mesos de majors ocupacions de l’any. Així ho reconeix el responsable d’explotació del Grup Garden Hotels, Bepis Román. “Per d’aquí a un mes, a Garden Hotels ens faltaran unes vint persones a cuina, entre trenta i quaranta a bars, trenta a pisos… així que podríem dir que a tota la companyia ens faltaran unes cent persones”, ha dit Román.
Una manca de talent que, apunten els empresaris del sector, obligarà a adaptar serveis segons el personal disponible. La presidenta de la FEHM ha parlat de “solucions creatives”, de la possibilitat de reduir els horaris dels restaurants o d’instaurar un dia de tancament, quan abans no es feia. “Les ocupacions, sense arribar a estar al 100%, faran també que haguem de menester manco personal”, ha afegit Frontera.
Es manté l’optimisme per a 2022 i 2023
Amb la temporada ja arrencada, les perspectives per a aquest 2022 continuen essent optimistes. En aquest sentit, el cap d’operacions del Grup Palladium, Raúl Benito, apunta que hi haurà una bona temporada “tant en ocupacions, com en preus”. De fet, el CEO de Les Roches, Carlos Díez de la Lastra, assegura que els turistes tenen ganes de viatjar i que, a més, tenen estalvis per fer-ho. Com a exemple, el Regne Unit, que diu Díez de la Lastra, té estalviat “cinc vegades el que gasta durant un any en turisme”.
Serà, diuen, una temporada bona en ingressos, però, això sí, marcada per la inflació. Un increment de costos generalitzat que acabarà, reconeixen, afectant la rendibilitat dels hotels. “Encara no sabem si l’augment que hi pugui haver en el preu mitjà de les habitacions podrà absorbir aquest augment de costos”, ha explicat el director d’explotació d’HM Hotels.
Un dels segments que millor està funcionant és, coincideixen les grans cadenes, el prèmium i el de luxe. I cap aquí, estan els hotelers dirigint molts d’esforços, que, en aquest sentit, reclamen a Govern i ajuntaments que la normativa acompanyi aquesta feina de renovació del sector.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular